εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμφωνία για την Ασφάλεια των Τροφίμων

0 comments
Συμφωνία για την Ασφάλεια των Τροφίμων

 

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους κανόνες διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων με την ενίσχυση της διαφάνειας από την πλευρά των εταιρειών, ως προς την παραγωγή των τροφίμων. 

 

Ο Γενικός Κανονισμός Τροφίμων έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και αφορμή γι’ αυτό ήταν  η διαμάχη γύρω από τις αξιολογήσεις ασφάλειας των αμφισβητούμενων προϊόντων, όπως είναι το συστατικό γλυφοσάτη, που περιέχεται σε παρασιτοκτόνα.

Η μεταρρύθμιση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων, τον οποίο καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων το 2002 και εισήγαγε την αρχή της ανάλυσης κινδύνου στη νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα, ήταν το τελευταίο πεδίο διαμάχης στον αγροδιατροφικό τομέα της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Είναι σημαντικό, ότι ο αναθεωρημένος Γενικός Κανονισμός Τροφίμων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στα φυτοφάρμακα αλλά και στις άδειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Βεβαίως, στη διάρκεια της συζήτησης συνέβησαν πολλά παρατράγουδα, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης τεράστιων συμφερόντων, ενώ πολλές φορές υπήρξε ο κίνδυνος η πρόταση να μην περάσει.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η πρόταση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών για τη γλυφοσάτη.

«Έχουμε ακούσει την έκκληση, η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα φυτοφάρμακα, για μεγαλύτερη διαφάνεια, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου, σε μελέτες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα ενισχυθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στο διοικητικό της συμβούλιο», δήλωσε.

Η Ένωση Βιομηχανιών Παρασιτοκτόνων της ΕΕ (ECPA) χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας στο EURACTIV ότι «η διαφάνεια είναι καλή για όλους μας: τη βιομηχανία, τα θεσμικά όργανα και τους πολίτες».