εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανησυχίες για τη Μεταλλαγμένη Σόγια

0 comments
Ανησυχίες για τη Μεταλλαγμένη Σόγια

 

Υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο οι εισαγωγές αμερικανικής σόγιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση της χρήσης τους για βιοκαύσιμα.

 

Αυτό συνέβη μετά την κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ των προέδρων Juncker και Trump στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο πολλών περιοχών και προϊόντων, κυρίως σπόρων σόγιας, οι οποίοι είναι και αυτοί γενετικά τροποποιημένοι.

Η ΕΕ εισάγει περίπου 14 εκατομμύρια τόνους σπόρων σόγιας ετησίως ως πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή των ζώων μας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, των χοίρων και των βοοειδών, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ αποτελούν μια πολύ ελκυστική επιλογή ζωοτροφών για τους ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές τους.

Το 75% της συνολικής εισαγόμενης σόγιας στην Ε.Ε. προέρχεται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πριν ένα χρόνο το ποσοστό αντιστοιχούσε στο 39% των συνολικών εισαγωγών. Ακολουθούν η Βραζιλία (19%), ο Καναδάς (2%) η Ουκρανία (1,6%) και η Παραγουάη (1%).

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε εκείνους που επιλέγουν ζωικά προϊόντα βιολογικής προελεύσεως, το γεγονός ότι πάνω από 92% της καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένη.

Αποτελεί λοιπόν βασικό ερώτημα και εύλογη απορία πολλών ευαισθητοποιημένων καταναλωτών, σε μια αγορά κατακλυσμένη από μεταλλαγμένη σόγια, σε τι ποσοστό προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά (βιολογικό κρέας ή γάλα, βιολογικά αυγά, βιολογικά μεταποιημένα προϊόντα) προέρχονται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις «καθαρές» από μεταλλαγμένες ζωοτροφές.