εγγραφείτε: Άρθρα

leader

H Δανία και η Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων

0 comments
H Δανία και η Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων


Η Δανία κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με τη Γερμανία προκειμένου να προστατεύσει τα ζώα και την εγχώρια βιομηχανία χοιρινού κρέατος από τη μεταδοτική αφρικανική πανώλη των χοίρων, εμποδίζοντας τυχόν εισβολή μολυσμένων αγριόχοιρων σε δανέζικο έδαφος.

Πριν από ένα χρόνο, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Δανίας έδωσε την τελική της έγκριση για την ανέγερση. Η κατασκευή ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Ο φράχτης θα έχει ύψος 1,5 μέτρο, πλάτος 50 εκατοστά και θα εκτείνεται κατά μήκος των δανογερμανικών συνόρων.

Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε Δανία και Γερμανία, για τον λόγο αυτό πολλοί διερωτώνται για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το περασμένο φθινόπωρο διαπιστώθηκαν λίγα κρούσματα στο Βέλγιο, με την βρετανική εφημερίδα Guardian να επισημαίνει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων προκαλεί ανησυχία κυρίως στην ανατολική Ευρώπη.

Οι επικριτές του σχεδίου θεωρούν ότι το μέτρο αυτό είναι μόνο μια συμβολική κίνηση για να κατευνάσει τους φόβους των αγροτών, στην πραγματικότητα όμως έρχεται να ικανοποιήσει τους εθνικιστές, μέλη ακροδεξιών αντιμεταναστευτικών κομμάτων.

Από την πλευρά τους, περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν την ανησυχία ότι ο φράχτης θα διαταράξει τη μετανάστευση των ειδών της άγριας πανίδας, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στο τοπικό οικοσύστημα.

Πηγή: agronews.gr/protothema.gr