εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτοξίνη σε Μητρικό Γάλα στη Βραζιλία

0 comments
Αγροτοξίνη σε Μητρικό Γάλα στη Βραζιλία

 

Πάνω από το 80% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που εξετάστηκαν σε πρόσφατη μελέτη στην περιοχή Ουρουσούι της Βραζιλίας βρέθηκε ότι περιέχουν αγροτοξίνες με κυρίαρχη τη γλυφοσάτη, συστατικό εντομοκτόνου.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο Ινάσιο Περέιρα Λίμα, μεταπτυχιακός φοιτητής για την Υγεία των Γυναικών στο Κέντρο Υγείας και Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πιάουι, το 83,4% των δειγμάτων γάλακτος βρέθηκαν να περιέχουν γλυφοσάτη ή αμινομεθυλοφωσφονικό οξύ (AMPA) ή και τις δύο ουσίες.

«Η παρουσία γλυφοσάτης στο μητρικό γάλα δείχνει άμεση μόλυνση από αυτή την αγροτοξίνη, ή ότι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται στη γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή πρέπει να είναι τόσο υψηλές ώστε ο μεταβολισμός των φυτών ή οι μικροβιακοί οργανισμοί να μην αρκούν να τις αποβάλλουν», εξήγησε ο Λίμα. «Για τις κοντινές περιοχές όπου δεν υπάρχει γεωργική δραστηριότητα, υποψιαζόμαστε ότι οι αγροτοξίνες έχουν μολύνει το νερό», πρόσθεσε.

Τα δείγματα ελήφθησαν από την αίθουσα μητρότητας στο περιφερειακό νοσοκομείο Ντιρσέου Αρκοβέρντε του δήμου Ουρουσούι, που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα από την Τερεσίνα, την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας. Ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στην πολιτεία και οι καλλιέργειές του ψεκάζονται με μεγάλες ποσότητες αγροτοξινών.

Παραδόξως, το ίδιο επίπεδο μόλυνσης εντοπίστηκε στο δήμο Οέιρας, περίπου 750 χιλιόμετρα από το Ουρουσούι, όπου η γεωργική δραστηριότητα είναι η μικρότερη στην πολιτεία.

Με ποσοστό 20% της συνολικής κατανάλωσης του κόσμου από το 2008, η Βραζιλία έχει γίνει ο κύριος καταναλωτής φυτοφαρμάκων στον πλανήτη, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη. Η χρήση φυτοφαρμάκων και ειδικά της ιδιαίτερα δημοφιλούς αλλά αμφιλεγόμενης γλυφοσάτης δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή γεωργικών τροφίμων μεγάλης κλίμακας, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι προκαλεί μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ