εγγραφείτε: Άρθρα

leader

΄Oχι, στην Προμήθεια Άγνωστης Ποιότητας και Προέλευσης Τυριών και Κρεάτων

0 comments
΄Oχι, στην Προμήθεια Άγνωστης Ποιότητας και Προέλευσης Τυριών και Κρεάτων

 

Το υγιεινό και ποιοτικό επίπεδο των τροφίμων που αγοράζουμε από τα καταστήματα (τυροκομικά, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ κλπ) είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Τα προϊόντα είναι πλέον επώνυμα και όχι αγνώστου προελεύσεων.

 

Το παρακάτω περιστατικό είναι αληθές, προωθήθηκε για ελέγχους από το ΚΕΕΛΠΝΟ και απλώς δεν θα αναφέρω ονόματα και τόπο.
Κυρία, σε ενδιαφέρουσα, τρώει τυρί που προμηθεύτηκε η ίδια ή η οικογένεια της, απευθείας από κτηνοτρόφο-παραγωγό.
Η κυρία αποβάλλει και οι εξετάσεις βρίσκουν εύκολα τον υπαίτιο.
Πρόκειται για listeria.

Ακόμα κι αν η τυροκόμηση έγινε κάτω από τις αθλιότερες συνθήκες (όπως είναι το περιβάλλον μιας στάνης) εάν το τυρί αφηνόταν να ωριμάσει δυο μήνες, κάθε παθογόνο , ακόμα και η listeria θα είχε εξοντωθεί. Το τυρί ασφαλώς δεν θα διεκδικούσε ποιοτικά βραβεία αλλά τουλάχιστον δεν θα ήταν επικίνδυνο. Και θα είναι πάντοτε παράνομο!

Χρόνια τώρα, λόγω επαγγέλματος, όπου μου δινόταν η ευκαιρία, και τελευταία από το fb, προσπαθώ να καταρρίψω τον πιο επικίνδυνο αστικό μύθο. Αυτόν που λέει ότι τα προϊόντα που παίρνουμε απευθείας από κάποιον κτηνοτρόφο-παραγωγό, είναι τα καλύτερα.
Συνυπολογίστε και ότι συνήθως αυτόν τον παραγωγό δεν τον γνωρίζουμε καν, αλλά μας είπε γι’ αυτόν ο ξάδελφος της κουμπάρας του γείτονα…

Θυμάμαι που σε κάποιο καφενείο πριν από χρόνια, κατέβασε από το βουνό ένα σφαγμένο μοσχάρι ένας κτηνοτρόφος και έπεσαν όλοι να αγοράσουν ένα κομμάτι. Την επόμενη μέρα σε συζήτηση με συνάδελφο κτηνίατρο, έμαθα ότι το είχε σε θεραπεία εδώ και μέρες, χωρίς όμως αποτέλεσμα…

Λοιπόν, μια και καλή. Το υγιεινό και ποιοτικό επίπεδο των τροφίμων που αγοράζουμε από τα καταστήματα (τυροκομικά, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ κλπ) είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Τα προϊόντα είναι πλέον επώνυμα και όχι αγνώστου προελεύσεων, ενώ με βάση την ιχνηλασιμότητα, ακόμα και σε ένα απευκταίο γεγονός, θα βρεθεί ο «ένοχος» εύκολα και γρήγορα.
Ακόμα και στις κτηνοτροφικές μονάδες, δίνεται η δυνατότητα να παράγουν νομίμως και επωνύμως, υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Με όλους τους ελέγχους και της εγκατάστασης και της παραγωγής.

Πείτε όχι, στην προμήθεια άγνωστης ποιότητας και προέλευσης τυριών και κρεάτων.
Επιβραβεύστε όσους παράγουν υπεύθυνα και νόμιμα.


Πηγή: Νίκος Ιώβης
f/b 06.07.2018