εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η ΠΟΚΚ για την Αναγραφή της Προέλευσης

0 comments
Η ΠΟΚΚ για την Αναγραφή της Προέλευσης

 

Το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή μηχανή των σημείων λιανικής πώλησης θέτει εκ νέου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

 

Κατά τη γνώμη μας, σκοπός της ΠΟΚΚ είναι η μη εφαρμογή του μέτρου.

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΚΚ:

“ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ… ΕΝ ΟΨEI ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ”

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Καμία κυβερνητική πολιτική να μην μπορεί να δώσει λύσεις και διεξόδους στα χρόνια  προβλήματα του κλάδου μας. Η εορταστική περίοδος είναι προ των πυλών και ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι ξανά ο έλληνας κρεοπώλης.

Μέσα σε όλα τα δισεπίλυτα  προβλήματα μας, που πηγάζουν από τις χρονοβόρες διαδικασίες που μας επιβάλλονται  εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος μας, ήρθε να προστεθεί και ο νόμος 4492/2017, που απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής ΜΟΝΟ στα σημεία λιανικής πώλησης νωπού και κατεψυγμένου κρέατος.

Ένας νόμος που φιλοδοξούσε να βάλει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Μάταια όμως… Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνουν ανώμαλα τους εμπνευστές και αυτού του νομοσχεδίου, όπως συνέβη και με το αντίστοιχο νομοσχέδιο του 2009, που υποχρέωνε με αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ζυγιστική μηχανή.

Εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Πως θα αυξηθεί η ελληνική παραγωγή και κατ’ επέκταση οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων, όταν στα περισσότερα σημεία διακίνησης-εμπορίας του κρέατος ο συγκεκριμένος νόμος δεν υποχρεώνει την αναγραφή της χώρας προέλευσης;;;

Η Π.Ο.Κ.Κ. επανειλημμένως έχει θέσει το μείζον αυτό ζήτημα επί τάπητος, χωρίς δυστυχώς να έχει βρει την δέουσα ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι διαχρονικά φορτώνουν την ευθύνη στους καταστηματάρχες κρεοπώλες, απόρροια είτε της έλλειψης τεχνογνωσίας, είτε της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την οριστική και δίκαιη επίλυση του.

Το ηθικό μας καθήκον,  το να απορροφούμε το συντριπτικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής ζωικού κεφαλαίου το πράττουμε εις το ακέραιο, χωρίς να  χρειαζόμαστε υποδείξεις και υποβολείς που λειτουργούν στην λογική του διαίρει και βασίλευε. Εμείς οι 15.000 επαγγελματίες που στην πλειοψηφία μας διευθύνουμε οικογενειακές επιχειρήσεις, ζούμε και συναλλασσόμαστε καθημερινά με τον έλληνα κτηνοτρόφο και έχουμε πλήρη γνώση και εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ευελπιστούμε στην διακοπή των αντεγκλήσεων μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΠΟΚΚ, η οποία επί της ουσίας διαιωνίζει το πρόβλημα και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς σε μια εφ’ όλης της ύλης δημόσια συζήτηση, με τεχνοκρατικούς όρους , που θα δώσει βιώσιμες λύσεις που θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον ολόκληρης της διατροφικής αλυσίδας του κλάδου του νωπού κρέατος.

Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά και τον τελικό αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τον καταναλωτή – πελάτη μας. Για να έχει πλήρη επίγνωση του τι αγοράζει και βάζει στο τραπέζι του, τόσο από θέμα προέλευσης όσο και από θέμα ποιότητας.

Αναμένουμε…

Με εκτίμηση,

Από την Διοίκηση

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

Παράλληλα, η Π. Βράντζα, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ομοσπονδία των Κρεοπωλών για παρερμηνεία πρόσφατων δηλώσεων και προτάσεών της.

Δημοσιεύουμε το σχόλιο της Παναγιώτας Βράντζα:

«Οι “ελληνοποιήσεις” δεν αφορούν μόνο τους παραγωγούς κύριοι της ΠΟΚΚ»:

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η “παρ-ερμηνεία” της Ομοσπονδίας των Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) πρόσφατης πρότασής μου, για το πρόβειο γάλα και τη φέτα. Τα αυθαίρετα συμπεράσματα, η συρραφή φράσεων και η αναγωγή στα του κρέατος, απλά προσπαθεί ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τη σθεναρή δηλαδή αντίδραση της ΠΟΚΚ, στην αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής του κρεοπωλείου.

Έχω ξαναπεί την άποψή μου ότι οι κρεοπώλες δίνουν ένα λάθος αγώνα προς μια λάθος κατεύθυνση. Αντιλαμβάνομαι το μεγάλο βαθμό εξάρτησής τους από το ολιγοπώλιο των εισαγωγέων κρέατος, λόγω των χαρακτηριστικών και του μεγέθους της ελληνικής παραγωγής.

Όλες όμως εκείνες οι πρακτικές που οδηγούν στην οικονομική ασφυξία του Έλληνα κτηνοτρόφου, νομοτελειακά θα επηρεάσουν αρνητικά και τους επόμενους κρίκους της αλυσίδας.

Χωρίς Έλληνα κτηνοτρόφο, σύντομα θα εκλείψει και ο Έλληνας κρεοπώλης, όπως και ο μικρός Έλληνας τυροκόμος.

Το έχω πει σε όλους τους τόνους και επιμένω, είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων η προστασία της Ελληνικής παραγωγής. Όπως είναι ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας και η προστασία του καταναλωτή με κάθε μέσο.

Η πλήρης και αυστηρή εφαρμογή του νόμου 4492/2017, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ΚΥΑ για τα “Μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος”, η αναγκαία αναδιάρθρωση, αναβάθμιση και ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και η αυστηροποίηση του κυρωτικού κώδικα γενικότερα, θα καταστήσει δυνατή την αναχαίτιση της γενικευμένης δράσης των υπαρκτών και γνωστών “καρτέλ” του γάλακτος και του κρέατος.

Επειδή λοιπόν είμαστε μια μικρή χώρα όπου λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και επιπλέον όλοι ξέρουμε το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κλάδο, είναι τουλάχιστον άκομψη η προσπάθεια να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».