εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ποιοτικός Έλεγχος των Τροφίμων

0 comments
Ποιοτικός Έλεγχος των Τροφίμων

 

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αλυσίδα εμπορίας κρέατος ζητά με εγκύκλιό της αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος και στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής.

 

Η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 20.11.2018 και απευθύνεται σε όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε με αφορμή την «αναμενόμενη αυξημένη διακίνηση κρεάτων» ενόψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, καλεί σε εφαρμογή της ΚΥΑ 1384/41923/2018, η οποία αφορά την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος.  

Πρόκειται για την ΚΥΑ, η οποία επιβάλλει την αναγραφή της προέλευσης του κρέατος και στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η περίοδος προσαρμογής έχει παρέλθει και καλεί τις περιφερειακές ΔΑΟΚ, αν δεν το έχουν κάνει, να συστήσουν τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια που προβλέπει η ΚΥΑ. Μιλά μάλιστα για «απαρέγκλιτη εφαρμογή» της εν λόγω ΚΥΑ και αναφέρει ότι η ΚΥΑ στο άρθρο 8 δεν περιέχει την έννοια του «πρώτου» και «δεύτερου» ελέγχου, ούτε και την πρόβλεψη για απλή σύσταση σε διαπιστωμένες παραβάσεις.

Στην ουσία το έγγραφο αυτό του Υπουργείου, με τον πιο επίσημο και καθαρό τρόπο, καλεί σε επιβολή κυρώσεων όπου δεν έχει εφαρμοσθεί η ΚΥΑ.

Από την άλλη πλευρά, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου,  με αφορμή την επίσκεψή της στο Περιφερειακό Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτικού Ελέγχου Αττικής στο Πέραμα, υπογραμμίζει, ότι το ΥΠΑΑΤ δίνει πολύ μεγάλη σημασία στους ποιοτικούς και υγειονομικούς ελέγχους των τροφίμων. Η δήλωση αυτή γίνεται μετά την παραίτηση Τσιάλτα από την προεδρία του ΕΦΕΤ, η οποία έγινε με την αιτιολογία (από την πλευρά του παραιτηθέντος, ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται περισσότερο για τον παραγωγό και το εισόδημά του κι όχι για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Στη διάρκεια της επίσκεψης βρέθηκε τους χώρους του λιμανιού και ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosco και τον διευθυντή του Γ΄ Τελωνείου για τη διαδικασία εισαγωγής τροφίμων.