εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος

0 comments
Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος

 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τις 14 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος».

 

Με την εν λόγω ΚΥΑ μπαίνει σε εφαρμογή μία από τις πρώτες προτεραιότητες που έθεσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την αρχή της θητείας τους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ, με βάση το σχέδιο, είναι οι εξής:

  1. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
  2. Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.
  3. Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.
  4. Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζονται, οι παραγωγοί γάλακτος «προκειμένου να διαθέτουν το παραγόμενο γάλα, πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και της συνεχούς ενημέρωσης του σχετικού μητρώου που διασυνδέεται με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ».

Η ΚΥΑ τίθεται σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με κτηνοτρόφους, η ΚΥΑ παγιώνει καταστάσεις υπέρ των μεγάλων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που θα παραμένουν κυρίαρχες.

Βασικό σημείο της νέας απόφασης είναι η αύξηση των προστίμων (από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως και ένα εκατομμύριο) στις επιχειρήσεις που θα προβούν σε σοβαρές παραβάσεις, όπως η χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων (κυρίως φέτας). Σε περίπτωση που η ίδια επιχείρηση προβαίνει σε παράβαση, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται. Αν μια επιχείρηση παρανομεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, η ποινή που θα επέρχεται θα είναι αναστολή της λειτουργίας της για έξι μήνες.

Σημαντικό σημείο αποτελεί η καταγραφή στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» όχι μόνον των ισοζυγίων γάλακτος από πλευράς τυροκόμου, αλλά και των ποσοτήτων του γάλακτος που παραδόθηκαν από την πλευρά του παραγωγού, ώστε τα στοιχεία να διασταυρώνονται και να γίνονται πιο ουσιαστικοί και ακριβείς έλεγχοι.