εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ψευδοπανώλης των Πτηνών στην Κύπρο

0 comments

 

Υπό διερεύνηση βρίσκεται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες νέο περιστατικό ψευδοπανώλης των πτηνών σε πτηνοτροφική εκμετάλλευση. 
 
 
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου ενημερώνει, ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διερευνούν νέο περιστατικό ψευδοπανώλης των πτηνών σε πτηνοτροφική εκμετάλλευση των πτηνών στην περιοχή Αγίων Τριμιθιάς.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, ο ιός της ψευδοπανώλης μεταδίδεται με τη μετακίνηση πουλερικών και των προϊόντων τους, τη μηχανική διασπορά μέσω των οχημάτων, ανθρώπων, των ζώων του αέρα και των άγριων πτηνών. Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόσιτα πτηνά να τα περιορίσουν εντός κλειστών και στεγασμένων χώρων λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για αποφυγή επαφής των πτηνών τους με άγρια πτηνά.
 
Επίσης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να αποφεύγεται η παραμονή τροφής και νερού σε ανοικτούς χώρους στους οποίους έχουν πρόσβαση άγρια πτηνά. Όλοι όσοι έχουν οικόσιτα πουλερικά επιβάλλεται να τα παρακολουθούν για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αναπνευστικά (βήχας, πταρμοί, δύσπνοια), πεπτικά (πράσινη διάρροια), νευρικά (παράλυση, αταξία), μείωση αυγοπαραγωγής και αιφνίδιους θανάτους και σε περίπτωση που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα να ενημερώσουν άμεσα τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
 
Τονίζεται, ότι ο ιός της ψευδοπανώλης των πτηνών δεν εμπεριέχει οποιονδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.