εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φρέσκο Παστεριωμένο Γάλα

0 comments

 

 
Σε έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνεται η κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
 
 
Αυτό προτείνει έκθεση του ΟΟΣΑ, με θέμα τις στρεβλώσεις που κρατούν την ελληνική αγορά ακριβή εν μέσω κρίσης, γεγονός που αν εφαρμοστεί θα ανοίξει την πόρτα για εισαγωγές «φρέσκου» γάλακτος με διαδικασίες παστερίωσης που θα επιτρέπουν την κατανάλωσή του άνω των πέντε ημερών. Επιφέροντας έτσι άλλο ένα πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών.
 
Όσον αφορά την μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αναφέρεται πως θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κουτιά του γάλακτος θα πρέπει να φέρουν σαφή σφραγίδα με την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης.
 
Στον κλάδο των τροφίμων και ποτών προβλέπονται επίσης:
– Η κατάργηση όλων των τελών και εισφορών υπέρ τρίτων, όπως η εισφορά 2% στο αλεύρι.
– Ο ορισμός μιας μόνο Εθνικής Κεντρικής Αρχής για τον έλεγχο τροφίμων αντί 11 αρχών που υπάρχουν σήμερα.
– Η κατάργηση απαρχαιωμένων διατάξεων σε 4 τομείς που αναλύονται, ειδικά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
-Η κατάργηση της δικαιοδοσίας του υπουργού να ρυθμίζει με αποφάσεις τις τιμές λιανικής πώλησης.
– Ο ορισμός μεγαλύτερων συσκευασιών ελαιολάδου, για διανομή σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και κυλικεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η έκθεση αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς, που όπως υποστηρίζει εμποδίζουν την λειτουργία του ανταγωνισμού και διατηρούν την ακρίβεια πληθώρας αγαθών, μεταξύ των οποίων το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Στην εφημερίδα δημοσιεύονται τα βασικά συμπεράσματα, ενώ η εν λόγω έκθεση πρόκειται να παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες μέρες, και σε αυτή θα στηριχθεί νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα, που θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
 
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.