εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Αιγοπροβείου Γάλακτος και Αποθέματα Φέτας

0 comments
Τιμές Αιγοπροβείου Γάλακτος και Αποθέματα Φέτας

 

Ο ∆ιευθυντής της ∆ιεύθυνσης ∆ιαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος, του ΕΛΓΟ, Ευστράτιος Νικολάου, υποστήριξε, ότι είναι αβάσιµος ο ισχυρισµός των γαλακτοβιοµηχανιών της χώρας, ότι διαθέτουν µεγάλα αποθέµατα  φέτας.

 

Οι γαλακτοβιομηχανίες ισχυρίζονται ότι λόγω των υψηλών αποθεμάτων φέτας, έχουν προβεί σε µείωση της παραγωγής τους και γι’ αυτό κρατούν χαμηλές τις τιµές στο αιγοπρόβειο γάλα,  καταρρίπτοντας έτσι το κύριο επιχείρηµα που χρησιµοποιούν οι µεταποιητές προς τους παραγωγούς.

Τη δήλωση αυτή,  ο κ. Νικολάου την έκανε ενώπιον αντιπροσωπείας περίπου 40-50 αγανακτισµένων αιγοπροβατοτρόφων από την Κεντρική Μακεδονία, που τον επισκέφθηκαν στον ΕΛΓΟ, προκειµένου να διαµαρτυρηθούν για τους πληµµελείς, όπως είπαν, ελέγχους που κάνει η υπηρεσία στις γαλακτοβιοµηχανίες, σε σχέση µε το γάλα που εισάγουν, οδηγώντας την τιµή του ελληνικού γάλακτος σε ιστορικά χαµηλά.

«Σε δείγµα 30 επιχειρήσεων, µεγάλων βιοµηχανιών, στις οποίες κάναµε ελέγχους φέτος, οι εννέα στις δέκα περιπτώσεις είχαν µείωση των αποθεµάτων τους, ενώ κάποιες βιοµηχανίες αύξησαν και την παραγωγή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου, υποστηρίζοντας πως, βάσει των ελέγχων αυτών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα το επιχείρηµα των γαλακτοβιοµηχανιών.

Υπεραµύνθηκε της δουλειάς που κάνει η υπηρεσία την οποία διευθύνει, σηµειώνοντας, πως µέχρι στιγµής έχουν διενεργηθεί 198 έλεγχοι σε γαλακτοβιοµηχανίες σε όλη τη χώρα και αυτοί δεν έχουν δείξει να γίνεται χρήση εισαγόµενου γάλακτος για την παραγωγή προϊότων ΠΟΠ.

Ανέφερε δε, επικαλούµενος στοιχεία που έχει λάβει η υπηρεσία από τις γαλακτοβιοµηχανίες, πως πέρυσι οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος δεν ξεπέρασαν τους 11.000 τόνους, τη στιγµή που η ελληνική παραγωγή έφτασε στους 648.000 τόνους πρόβειο γάλα, συν 140.000-150.000 τόνους κατσικίσιο.

Η αναφορά του αυτή, πάντως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παριστάµενων παραγωγών, οι οποίοι αµφισβήτησαν την ορθότητα των στοιχείων, φέρνοντας παραδείγµατα κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να στείλουν τα κοπάδια τους στα σφαγεία, γιατί δεν ήταν βιώσιµοι, γεγονός που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε µείωση της παραγωγής.