εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές

0 comments
Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές

 

Η έκθεση σχετικά με τη χρήση του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές δείχνει ότι το 2017 κοινοποιήθηκαν συνολικά 3832 κοινοποιήσεις κινδύνων για τρόφιμα ή ζωοτροφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η ανταλλαγή πληροφοριών καταγραφής συνέβαλε στην ανίχνευση και απομάκρυνση από την αγορά των προϊόντων που επηρεάζονται.

942 από αυτά κατατάχθηκαν στην κατηγορία «συναγερμού», γεγονός που υποδηλώνει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, για τον οποίο απαιτείται ταχεία δράση. Ο τύπος των κινδύνων αφορά κυρίως τη σαλμονέλα στο κρέας πουλερικών, ως το πιο συχνά αναφερόμενο θέμα στα τρόφιμα που ελέγχονται στα σύνορα της ΕΕ και ο υδράργυρος σε ξιφία στα τρόφιμα που ελέγχονται στην αγορά της ΕΕ.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κοινοποιήσεων το 2017 αφορούσε ζωοτροφές (6%) και υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (3,1%). Επίσης, το 2017, ένας μεγάλος αριθμός κοινοποιήσεων αφορούσε υπολείμματα φιπρονίλης στα αυγά λόγω της παράνομης χρήσης αυτής της ουσίας ως βιοκτόνου.

Ήταν η πιο εντατική ανταλλαγή πληροφοριών στην ιστορία του RASFF και συνέβαλε στην ανίχνευση και απομάκρυνση των αυγών που επηρεάζονται από την αγορά.