εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατανάλωση Ζωικών Προϊόντων

0 comments
Κατανάλωση Ζωικών Προϊόντων

Εδώ και μερικές ημέρες ένας συρμός του Μετρό της Αθήνας έχει «διακοσμηθεί» με εικόνες που προβάλλουν ένα μήνυμα κατά της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και επομένως και της παραγωγής τους, αγνοώντας ή ηθελημένα παραβλέποντας τη σπουδαιότητα των ζωικών πρωτεϊνών για τον οργανισμό του ανθρώπου.

 

Πρόκειται για καμπάνια που πραγματοποιούν οι «Greek Vegans» προκειμένου να εξηγήσουν τι πραγματικά σημαίνει συμπόνια προς τα ζώα, τι υφίστανται τα ζώα που παράγουν ζωικά προϊόντα και τι εναλλακτική λύση προτείνουν μέσω αναίμακτης διατροφής. Όπως γράφουν σε σχετικό κείμενό τους οι οργανωτές της καμπάνιας τα μηνύματα που περιέχονται στις αφίσες έχουν σκοπό να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να κάνουν τον κόσμο να κατανοήσει ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα.

Άλλο ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών  και η διασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης, διατροφής και σφαγής των ζώων που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου και άλλο η πλήρης κατάργηση της κατανάλωσής τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο άνθρωπος έγινε άνθρωπος όταν άρχισε να κυνηγάει ζώα για το κρέας τους.

Ήδη η καμπάνια προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και της ΠΟΚΚ. Δημοσιεύουμε στοιχεία από τις αντιδράσεις τους.

Διαμαρτυρία της ΕΔΟΚ για δυσφήμηση του ελληνικού κρέατος σε συρμό του Μετρό

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διατροφικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό, όπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο όταν αυτός διεξάγεται καλή τη πίστη. Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε αμέτοχοι όταν ο τομέας τον οποίο εκπροσωπούμε πλήττεται και προσβάλλεται, υπό την αιγίδα, μάλιστα, ενός κρατικού οργανισμού.

Η ΕΔΟΚ έχει έννομο συμφέρον να ενδιαφέρεται για το θέμα ως θεσμικός φορέας πανελλήνιας εμβέλειας αναγνωρισμένος από το κράτος, που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας κρατικός φορέας, όπως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, δίνει βήμα σε ομάδες χωρίς θεσμικό χαρακτήρα οι οποίες θέλουν να επιβάλλουν με ακτιβισμό μια προσωπική τους διατροφική επιλογή.

Κατά αυτό τον τρόπο όμως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε έναν διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Επομένως εμφανίζεται να συντάσσεται και να επικροτεί επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων που δυσφημούν έναν τομέα με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Έναν τομέα που περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα η οποία ξεκινά από την παραγωγή και την εμπορία ζώντων ζώων και φτάνει μέχρι την επεξεργασία, μεταποίηση και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, άρα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. 

Η ΠΟΚΚ υπερασπίζεται το κρέας

Δεν έχουν υπόσταση οι ισχυρισμοί των πολέμιων της κρεατοφαγίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, σε τηλεοπτικές εκπομπές όπου κλήθηκε με αφορμή την έναρξη καμπάνιας των greek vegans.

Η μεσογειακή διατροφή, την οποία ακολουθούμε στη χώρα μας κι έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων έχει ως βάση της το κρέας, ενώ στην Ευρώπη τηρούνται όλες οι απαιτήσεις για ευζωία των ζώων, αλλά και για την σωστή θανάτωσή τους κατά τη σφαγή.