εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

0 comments
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Η θέση της γεωργίας στην αλυσίδα των τροφίμων και η σήμανση προέλευσης στα τρόφιμα είναι θέματα που απασχόλησαν την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις 25/9 και που οι περισσότεροι Υπουργοί θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ΚΑΠ μετά το 2020.

 

Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο κ. Αραχωβίτης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαρ. Κασίμη.

Ο Έλληνας Υπουργός ΥΠΑΑΤ στην παρέμβασή του τόνισε, ότι η εφαρμογή πολύπλοκων κανόνων και υποχρεωτικών δεσμεύσεων δεν πρέπει να οδηγήσει στον αποκλεισμό των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ.

Προκειμένου να διατηρηθεί η γεωργική παραγωγή σε όλη την Ένωση, υπάρχει πρωτίστως ανάγκη για διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος, το οποίο είναι εξαιρετικά ασταθές και ευάλωτο σε ποικίλους εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

Ο υπουργός επεσήμανε τη σημασία της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού,καθοριστική για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των αγροτικών περιοχών της Ένωσης.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ενίσχυση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές, κρίνεται απαραίτητη αφού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα μειονεκτήματα αυτών των περιοχών συνεπάγονται μειωμένη παραγωγική ικανότητα και πρόσθετα κόστη.

Απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα στήριξης των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι το πιο κοινό μοντέλο γεωργικής δραστηριότητας στην Ένωση. Παράλληλα, σημείωσε ο υπουργός, πρέπει να προσεχθεί, ώστε οι αυξημένες φιλοδοξίες της ΚΑΠ να μην οδηγήσουν σε αποκλεισμό αυτών των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις, εξαιτίας της εισαγωγής και εφαρμογής πολύπλοκων κανόνων και υποχρεωτικών δεσμεύσεων, περισσότερο γραφειοκρατικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά την παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό ο Ευρωπαίος αγρότης να συνεχίσει να στηρίζεται και να έχει στη διάθεσή του εργαλειοθήκη για την παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων με αυξημένη προστιθέμενη αξία. Έτσι, θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών τόσο για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα όσο και για τη βιώσιμη παραγωγή τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η γαλλική αντιπροσωπεία παρουσίασε την υποψηφιότητα της κ. Geslain-Laneele, μοναδικής υποψήφιας από πλευράς Ε.Ε. για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του FAO, η οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο Συμβούλιο το όραμά της. Στην παρέμβασή του ο υπουργός στήριξε την υποψηφιότητα της κ. Geslain-Laneele, επισημαίνοντας ότι ένας γενικός διευθυντής προερχόμενος από τους κόλπους της Ε.Ε. θα είχε πολλά να προσφέρει στην προώθηση των στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων μας για τον FAO.

Στόχοι της νέας ΚΑΠ

Στόχοι της νέας ΚΑΠ αποτελούν η βιωσιµότητα, ο εκσυγχρονισµός και η απλούστευση της ΚΑΠ. Οι στόχοι αυτοί αναφέρονται σε 3 άξονες:

  • Οικονοµία (διασφάλιση δίκαιου εισοδήµατος, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, εξισορρόπηση της αλυσίδας εφοδιασµού τροφίµων).
  • Περιβάλλον/Κλίµα (δράσεις για την κλιµατική αλλαγή κ.ά.).
  • Κοινωνία (ανανέωση γενεών, ποιότητα ζωής κ.ά.).

Στη διαδικασία διαμόρφωσης της πολιτικής της νέας ΚΑΠ  εισάγονται νέες έννοιες, όπως αυτή του πραγματικού αγρότη (genuine farmer).  Τα κράτη-µέλη θα είναι υποχρεωµένα να εφαρµόσουν το νέο αυτό όρο και να ορίζουν ποιοι παραγωγοί μπορούν να θεωρούνται πραγµατικοί αγρότες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ισχύει µία αρνητική λίστα µε τις δραστηριότητες που θα θεωρούνται µη αγροτικές. Πάντως, από τα κράτη-µέλη θα πρέπει να αποκλείονται:

  • Όσοι έχουν γεωργική δραστηριότητα, η οποία αποδεικνύεται «ασήµαντη» σε σχέση µε το σύνολο της οικονοµικής τους κατάστασης.
  • Όσοι δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα (ή δεν έχουν καν) τη γεωργία.
  • Όσοι έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, οι λεγόµενοι «πολύ ενεργητικοί» γεωργοί.