εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σε Διαρκή Άνοδο η Ποιότητα του Ελληνικού Γάλακτος

0 comments
Σε Διαρκή Άνοδο η Ποιότητα του Ελληνικού Γάλακτος

 

Η παραγωγή και κατανάλωση τυριού στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη της προϊστορίας μας. Το τυρί περιέχει, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύτιμα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά και μας προσφέρει μια μικρή, ή και μια μεγαλύτερη, καθημερινή απόλαυση.

 

Για την παραγωγή του τυριού η βιομηχανία εφαρμόζει σήμερα τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, συνεπώς, το ενδιαφέρον εύλογα εστιάζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος περιλαμβάνουν την ασφάλεια, τη θρεπτική αξία και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Για τους μεταποιητές μεγάλη σημασία έχει και η απόδοση του γάλακτος στην τυροκόμηση, γεγονός που επηρεάζει έμμεσα και τους καταναλωτές, αφού έχει επίδραση στο κόστος παραγωγής του τυριού.

Ας γίνει σαφές από την αρχή: η ποιότητα του ελληνικού γάλακτος, είτε αυτό είναι αγελαδινό είτε είναι πρόβειο ή γίδινο, δεν ήταν ποτέ καλύτερη και, μάλιστα, συνεχίζει να βελτιώνεται παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων ετών. Αυτό οφείλεται στον ραγδαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας και στις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους παρά το αντίθετο οικονομικό κλίμα.

Επενδύσεις όχι μόνο στους κλασικούς συντελεστές παραγωγής (έδαφος, ζωικό κεφάλαιο, κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός) αλλά πλέον και στη γνώση, η οποία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη που ωθεί την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η βελτίωση της ποιότητας κάθε προϊόντος δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού που το παράγει. Στον τομέα αυτό, οι νεότερες γενιές των κτηνοτρόφων μας, με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας, καλύπτουν γρήγορα και σταθερά την απόσταση που τους χωρίζει από τους συναδέλφους τους άλλων προηγμένων ζωοτεχνικά χωρών.

Επιπλέον, μια παράμετρος που πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί είναι και η συνεχώς αυξανόμενη και δυναμικότερη συμμετοχή του γυναικείου φύλου στην παραγωγική διαδικασία, η οποία έχει, όπως είναι φυσικό, ευεργετικότατες συνέπειες. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται καθαρά ότι η διατήρηση της υγείας και η προαγωγή της ευζωίας των ζώων τους είναι παράγοντες απαραίτητοι όχι μόνο για την υψηλή παραγωγικότητά τους αλλά και για την ασφάλεια του παραγόμενου γάλακτος. Λαμβάνουν δε, συνεχώς, όλο και περισσότερα μέτρα για να εξασφαλίσουν την υγεία και ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων, όχι απλά επειδή αυτά αποτελούν δίκαιη απαίτηση των καταναλωτών αλλά και επειδή αποτελούν πλέον δική τους πεποίθηση, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση της διαδικασίας αρμέγματος των ζώων έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα που χαρίζει το ασύγκριτο ελληνικό φυσικό περιβάλλον, στηρίζουν τη διατροφή των ζώων τους σε μια μεγάλη ποικιλία εγχώρια παραγόμενων ζωοτροφών με αποτέλεσμα η χορήγηση ορθολογικών σιτηρεσίων να εξασφαλίζει τόσο την υψηλή θρεπτική αξία και τα γευστικά χαρακτηριστικά του γάλακτος όσο και την απόδοσή του στην τυροκόμηση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν διαπιστώσεις.

Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρόγραμμα εκπαίδευσης κτηνοτρόφων «Παιδεία γάλακτος» σε συνεργασία με τη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε. Η συμμετοχή και η διάθεση για μάθηση των κτηνοτρόφων ήταν εξαιρετική και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Το συμπέρασμα είναι ότι, με την κατάλληλη ηθική και υλική προτροπή, η ανοδική πορεία της ποιότητας του ελληνικού γάλακτος είναι εξασφαλισμένη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

Πηγή: Περιοδικό ΕΠΙ ΓΗΣ, Τεύχος 12/2018