εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αύξηση των Εισαγωγών Σόγιας στην ΕΕ από τις ΗΠΑ

0 comments
Αύξηση των Εισαγωγών Σόγιας στην ΕΕ από τις ΗΠΑ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, στις 21/9, τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές σόγιας στην ΕΕ, τα οποία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ο κύριος προμηθευτής αυτού του προϊόντος στην Ευρώπη, φθάνοντας το 52%, σε σύγκριση με 25% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας των προέδρων ΕΕ και ΗΠΑ κ.κ. Juncker και Trump, μετά από την συνάντηση στην Ουάσινγκτον, στις 25 Ιουλίου. Σ’ αυτή τη συνάντηση  συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο σόγιας, ως αντάλλαγμα της μη επιβολής δασμών στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ. Juncker θέσπισε μηχανισμό συλλογής στοιχείων, σύμφωνα με τον οποίο οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 133%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (Ιούλιος – μέσα Σεπτεμβρίου 2017).

Ο αρμόδιος για τη Γεωργία Επίτροπος, Phil Hogan, δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζω τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι υλοποιούμε τη δέσμευση των Προέδρων Juncker και Trump να αυξήσουν το εμπόριο αγροτικών προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως σε σχέση με τους σπόρους σόγιας».

Αντί να αξιοποιήσουμε την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών (ψυχανθών) στην ΕΕ – και στην Ελλάδα – αυξάνουμε, ως ΕΕ τις εισαγωγές σόγιας για να κερδίζουν ακόμη περισσότερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης.

Και ο αρμόδιος Επίτροπος χαίρεται!