εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Πρόταση της Commission για την ΚΑΠ

0 comments
Η Πρόταση της Commission για την ΚΑΠ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας απλούστευσης της ΚΑΠ, αλλά και στην ανάγκη αποτελεσματικότερης επίτευξης των φιλόδοξων στόχων της πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική και κλιματική τους διάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της μελλοντικής ΚΑΠ.

 

Το νέο αυτό μοντέλο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Αυξημένες αρμοδιότητεςστα κράτη-μέλη, όσον αφορά τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση της  πολιτικής.
  2. Μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής από τη συμμόρφωση του μεμονωμένου παραγωγού στηναξιολόγηση των επιδόσεων των κρατών-μελών.

Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου, με την ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική και κλιματική διάσταση, αλλά και την επιδίωξη ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα, τη χρήση εργαλείων ευφυούς γεωργίας και την εισαγωγή καινοτομίας, απαιτείται η διασύνδεση των λειτουργιών της Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας, με τις αντίστοιχες απαιτήσεις – δράσεις της ΚΑΠ, για την ικανοποίηση των παρακάτω ειδικών στόχων της ΕΕ:

  • Προώθηση τηςγνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στη γεωργία και στις αγροτικές περιοχές, και ενθάρρυνση της χρήσης τους.
  • Συμβολή στον μετριασμό τηςκλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και στη βιώσιμη ενέργεια.
  • Προώθηση τηςβιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας.
  • Συμβολή στην προστασία τηςβιοποικιλότητας, ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων.
  • Βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας της ΕΕ στις απαιτήσεις της κοινωνίας σχετικά με τατρόφιμα και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων, καθώς και την καλή διαβίωση των ζώων.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, απαιτείται πολιτική επάρκεια και διορατικότητα, οξυδέρκεια, αλλά εμβάθυνση στο εκάστοτε αντικείμενο και το περιεχόμενό του.

Παρ’ όλ’ αυτά, δυσπιστία επικρατεί σε διάφορες χώρες, αλλά και ενδιαφερόμενους/εμπλεκόμενους  φορείς για τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτσι, πολλοί αμφισβητούν το κατά πόσον οι προτάσεις της Κομισιόν θα συμβάλουν πράγματι στη δημιουργία ενός περισσότερο ανθεκτικού και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε στόχους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η πρόταση αποτυγχάνει παντελώς να μετατοπίσει την ΚΑΠ από τις στρεβλές επιδοτήσεις σε μια νέα πολιτική που θα ανταμείβει τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και θα βοηθά τους αγρότες να στραφούν προς την απαραίτητη οικολογική μετάβαση.

Με την ευρεία αύξηση των ελευθεριών των κρατών μελών να επιλέξουν ποιον και τι να επιδοτήσουν, αποτυγχάνοντας παράλληλα να δημιουργήσουν ισχυρούς μηχανισμούς λογοδοσίας, η πρόταση ανοίγει έναν δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στα “βουνά βουτύρου” και τις “λίμνες κρασιού” του παρελθόντος.

Η ενεργή απομάκρυνση των μέτρων προστασίας κατά των στρεβλών επιδοτήσων δείχνει ότι οι αναφορές στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα είναι μόνο κούφια λόγια, ενώ η ανταγωνιστικότητα επιδιώκεται σε μια λογική του 20ού, και όχι 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών (CEJA), «Παρότι αναμφισβήτητα υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στις προτάσεις της Κομισιόν για την ΚΑΠ, υπάρχουν πολλά σημεία που είναι απογοητευτικά, όπως ο μειωμένος προϋπολογισμός που υποβλήθηκε στις προτάσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα επηρεάσει όλους τους αγρότες και ίσως πιο πολύ όσους είναι νέοι και επιθυμούν να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον τομέα. Η γεωργία θα καταστεί λιγότερο ανθεκτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική εάν διατεθούν λιγότερα χρήματα στους αγρότες προκειμένου να παράγουν τρόφιμα που να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα».

Η αντίθετη άποψη

Υπάρχουν, όμως, και απόψεις υπέρ της κατάργησης των άμεσων ενισχύσεων, όπως αυτή μιας νεοφιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής, υπέρ της κατάργησης των άμεσων ενισχύσεων για τους νέους αγρότες.

Πηγή: στοιχεία από ypaithros.gr