εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ – Βόειο Κρέας

0 comments
Εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ – Βόειο Κρέας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διευθετήσει μια μακρά διαφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τις εξαγωγές βοείου κρέατος στις ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ζητήσει από το Συμβούλιο την εντολή να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες την αναθεώρηση της λειτουργίας μιας υφιστάμενης ποσόστωσης για την εισαγωγή βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να υλοποιήσει το γράμμα και το πνεύμα της κοινής δήλωσης που συμφωνήθηκε στις 25 Ιουλίου από τους προέδρους Juncker και Trump για την έναρξη μιας νέας φάσης στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από την εφαρμογή των ειδικών στοιχείων που προσδιορίζονται στην κοινή δήλωση, οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να εργαστούν σε εκκρεμή εμπορικά θέματα.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, Phil Hogan, δήλωσε:

«Ζητώντας την εντολή αυτή στο Συμβούλιο, η Επιτροπή εκπληρώνει τη δέσμευση που αναλήφθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει ορισμένες ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη λειτουργία της ποσόστωσης με αμοιβαία ικανοποιητική λύση σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Μετά από αυτό το βήμα, συμβάλλουμε επίσης στη μείωση των εντάσεων στον Ατλαντικό, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη από τον Πρόεδρο Juncker τον Ιούλιο. Καθώς στέλνουμε αυτή την πρόταση στο Συμβούλιο, θέλω να καθησυχάσω τους ευρωπαίους παραγωγούς ότι η ήδη υπάρχουσα ποσόστωση βοείου κρέατος στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας θα παραμείνει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Και θέλω επίσης να καθησυχάσω τους καταναλωτές μας ότι η εν λόγω ποσόστωση θα συνεχίσει να καλύπτει μόνο τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στην Ευρώπη, στην προκειμένη περίπτωση μόνο το βόειο κρέας που δεν έχει υποστεί ορμόνες».

Στην πρότασή της προς το Συμβούλιο, η Επιτροπή προτείνει να χορηγηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μέρος της υπάρχουσας ποσόστωσης που είναι επίσης διαθέσιμο σε εξαγωγείς από άλλες χώρες. Στην πρότασή της προς το Συμβούλιο, η Επιτροπή προτείνει να προσδιοριστεί μια συνεκτική και αμοιβαία αποδεκτή μελλοντική πορεία προς τον ΠΟΕ, με βάση την κατανομή των υφιστάμενων ποσοστώσεων ανά χώρα.

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήψαν ένα Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ), το οποίο αναθεωρήθηκε το 2014, το οποίο προέβλεπε μια προσωρινή λύση σε μια μακροχρόνια διαμάχη του ΠΟΕ σχετικά με τη χρήση ορισμένων ορμονών που προάγουν την ανάπτυξη στην παραγωγή βοδινού κρέατος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια ποσόστωση 45.000 τόνων μη ορμονικά παραγόμενων βοείων κρεάτων είναι ανοικτή από την ΕΕ σε κατάλληλους προμηθευτές, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αναθεώρηση του ΜΣ ζητήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2016 και οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει από τότε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την εφαρμογή του ΜΣ σε τακτική βάση. Η διαπραγματευτική εντολή σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και να βρει μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στην κοινή δήλωσή τους της 25ης Ιουλίου , ο Πρόεδρος Juncker και ο Πρόεδρος Trump συμφώνησαν να «ξεκινήσουν μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και μέσω μιας ειδικής δέσμης μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και παραδίδει ενεργά τα διάφορα στοιχεία της δήλωσης αυτής, ιδίως σχετικά με την αύξηση του εμπορίου σόγιας και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) .