εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φράκτης για τους Χοίρους στα Σύνορα Δανίας – Γερμανίας

0 comments
Φράκτης για τους Χοίρους στα Σύνορα Δανίας – Γερμανίας

 

Η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να κατασκευάσει ένα μικρό τείχος στα σύνορά της με τη Γερμανία, θέλοντας να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία χοίρειου κρέατος.

 

Μετά τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, και η Δανία πρόκειται να αποκτήσει το δικό της μικρό «τείχος»… υψώνοντας φράκτη στα σύνορα με τη Γερμανία. Μόνο που η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί στην αποτροπή των εισροών μεταναστών στη σκανδιναβική χώρα, αλλά στην προστασία του ζωικού της κεφαλαίου από την άκρως μεταδοτική αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF).

Τις προηγούμενες ημέρες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Δανίας έδωσε την τελική της έγκριση για το έργο, η κατασκευή του οποίου προβλέπεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Ο φράκτης θα έχει ύψος 1,5 μέτρο, πλάτος 50 εκατοστά και θα εκτείνεται κατά μήκος του συνόλου των δανογερμανικών συνόρων.

Η κυβέρνηση της Δανίας θεωρεί, ότι ο συνοριακός φράκτης θα προστατεύσει αποτελεσματικά την εγχώρια βιομηχανία χοίρειου κρέατος, εμποδίζοντας τυχόν εισβολή μολυσμένων αγριόχοιρων σε δανέζικο έδαφος. Ωστόσο, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Γερμανία, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Αρκετοί επικριτές υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι μόνο μια συμβολική χειρονομία για να κατευνάσει τους αγρότες και –εμμέσως– την υπολογίσιμη μερίδα ακροδεξιών αντιμεταναστευτικών αισθημάτων. Παράλληλα, περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν την ανησυχία ότι ο φράκτης θα διαταράξει τη μετανάστευση των ειδών της άγριας πανίδας, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στα τοπικά οικοσυστήματα.

Πηγή: ypaithros.gr, Νίκος Γαργαλάκος, 29.08.2018