εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Δάγκωμα της Ουράς των Χοίρων

0 comments
Το Δάγκωμα της Ουράς των Χοίρων

 

Το δάγκωμα της ουράς είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές, ότι μια και δεν υπάρχει ιδανική λύση, θα πρέπει οι χοιροτρόφοι να αναζητήσουν τη συνεργασία κάποιου κτηνίατρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

 

Το δάγκωμα της ουράς σημαίνει μείωση του βάρους του σφάγιου και απόρριψη ή περικοπή του. Αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται οικονομικές ζημίες για τους χοιροτρόφους. Οι παράγοντες που προκαλούν αυτή τη «συνήθεια» επηρεάζουν επίσης την υγεία των ζώων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα επιφέρει ως εκ τούτου τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και τη βελτίωση της παραγωγής. Το δάγκωμα της ουράς θέτει επίσης σε κίνδυνο την καλή διαβίωση των ζώων και αμαυρώνει τη φήμη της βιομηχανίας εκτροφής χοίρων.

Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Commission σχετικά µε τις βέλτιστες πρακτικές µε σκοπό την πρόληψη της συνήθους µεθόδου κοπής της ουράς και την παροχή υλικών εµπλουτισµού του περιβάλλοντος των χοίρων. Συνοδεύει το έγγραφο ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ « σχετικά µε την εφαρµογή της Οδηγίας του Συµβουλίου 2008/120/EC για τους στοιχειώδεις κανόνες για την προστασία των χοίρων όσον αφορά τα µέτρα σχετικά µε τη µείωση της ανάγκης κοπής της ουράς.»

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των χοίρων απαιτεί ότι: «…οι χοίροι πρέπει να έχουν διαρκή/σταθερή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα υλικών, έτσι ώστε να µπορούν να τα ψάχνουν και να τα χειρίζονται, υλικά όπως η στρωµνή, τα άχυρα, το ξύλο, το πριονίδι , το κοπρόχωµα µανιταριών, η τύρφη ή µείγµα αυτών, τα οποία δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων.» «Η αποκοπή ουράς και η µείωση των γωνιακών οδόντων δεν πρέπει να αποτελεί πάγια τακτική, αλλά να διενεργείται µόνο εφόσον υπάρχουν αποδείξεις ότι υπέστησαν κακώσεις µαστοί χοιροµητέρων ή αυτιά ή ουρές άλλων χοίρων. Πριν από την εκτέλεση αυτών των πράξεων, πρέπει να ληφθούν άλλα µέτρα για την πρόληψη του δαγκώµατος της ουράς και άλλων ελαττωµάτων, λαµβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και την πυκνότητα του πληθυσµού…..»

Υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία πρέπει να παρακολουθεί και των οποίων να καταγράφει την πορεία, ο χοιροτρόφος. Ο µοναδικός κατάλληλος δείκτης ευζωίας για τα απογαλακτιζόµενα χοιρίδια , τα παχυνόµενα χοιρίδια και τις χοιροµητέρες είναι η ακέραιη «σγουρή» ουρά.

Το δάγκωμα της ουράς αποτελεί ένδειξη καταπόνησης.

Η καταπόνηση αυτή συνήθως προκαλείται από ανεπαρκείς περιβαλλοντικές συνθήκες και πρακτικές διαχείρισης, που σχετίζονται με ένα ή περισσότερους από τους ακόλουθους έξι βασικούς παράγοντες:

  1. Υλικά απασχόλησης

Οι χοίροι έχουν έντονη την ανάγκη να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να αναζητούν τροφή (μυρίζοντας, δαγκώνοντας και μασώντας). Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, βαριούνται και εκνευρίζονται.

Γι’ αυτό, η παροχή µίας επαρκούς ποσότητας κατάλληλων υλικών είναι απαραίτητη για να µπορέσουν οι χοίροι να ικανοποιήσουν τις έµφυτες ανάγκες, όσον αφορά την αναζήτηση φαγητού (βρώσιµα υλικά), το δάγκωµα (µασώµενα υλικά), το σκάλισµα (υλικά για διερεύνηση) και το χειρισµό (υλικά για διαχείριση).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα υλικά εµπλουτισµού δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων (να είναι ασφαλή για τους χοίρους).

  1. Θερμική άνεση, αερισμός , φωτισμός

Κακή ποιότητα του αέρα (χαµηλός εξαερισµός), µε υψηλά επίπεδα σκόνης και βλαβερών αερίων που προκύπτουν από ανεπαρκή αερισµό είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου. Αυξηµένα επίπεδα της αµµωνίας και σκόνης για παράδειγµα µπορούν να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήµατα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθεί µέριµνα για τη διατήρηση του επιπέδου των αερίων εντός των επιτρεπτών ορίων για τους χοίρους.

Οι χοίροι έχουν ανάγκη από ένα σταθερό περιβάλλον που να πλησιάζει τα βέλτιστα θερμοκρασίας και υγρασίας, χωρίς ρεύματα αέρα και με κατάλληλες συνθήκες φωτισμού. Εάν οι χοίροι δεν αισθάνονται άνετα, εκνευρίζονται και μπορεί να ξεκινήσει το δάγκωμα της ουράς.

  1. Επίπεδο υγείας

Η καλή γενική κατάσταση υγείας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής του δαγκώματος της ουράς. Όταν ένας χοίρος είναι σε κακή κατάσταση υγείας, είναι ένας χοίρος σε καταπόνηση. Το σχέδιο για την υγεία της εκτροφής , συµπεριλαµβανοµένου του κατάλληλου προγράµµατος εµβολιασµού, επιτρέπει τη βελτίωση και τη διατήρηση της καλής υγείας της εκτροφής.

  1. Ανταγωνισμός

Αυτό καλύπτει όλες τις παραµέτρους που µπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση ανταγωνιστικής συµπεριφοράς π.χ. υψηλή πυκνότητα εκτροφής, ανεπαρκή αριθµό ποτιστρών σε σύγκριση µε τον αριθµό των ζώων, καθυστερήσεις στη διανοµή των ζωοτροφών και ανάµειξη των ζώων (µε εξαίρεση το χρόνο απογαλακτισµού).

Ο ανταγωνισµός για τους πόρους, την κοινωνική αστάθεια και την υψηλή πυκνότητα εκτροφής µπορούν να είναι παράγοντες που προσδιορίζονται από αναστάτωση στην οµάδα, συµπεριλαµβανοµένων αυξηµένων επιπέδων επιθετικότητας και δερµατικές αλλοιώσεις.

Οι χοίροι προτιμούν να αναζητούν την τροφή τους, να τρώνε και να αναπαύονται όλοι μαζί. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος και υποδομές για τους χοίρους για να εκδηλώσουν αυτήν την ανάγκη και ως εκ τούτου να αποφεύγεται ο ανταγωνισμός.

  1. Διατροφή

Οι παράγοντες που σχετίζονται µε τις ζωοτροφές εµπλέκονται στην εµφάνιση του το δαγκώµατος της ουράς είναι οι διατροφικές ελλείψεις, ιδίως ελλείψεις σε νάτριο, ολικές πρωτεΐνες ή ειδικά αµινοξέα όπως η τρυπτοφάνη. Είναι εποµένως σηµαντικό να εξασφαλιστεί η σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή που περιέχει επαρκή επίπεδα αλατιού και απαραίτητα αµινοξέα. Μια απότοµη αλλαγή της σύνθεσης των ζωοτροφών, ιδίως σε χαµηλότερη θρεπτική πυκνότητα, µπορεί επίσης να οδηγήσει σε δάγκωµα της ουράς και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται.

Οι χοίροι έχουν ανάγκη από αρκετά σταθερή διατροφή, όπως επίσης και τα σωστά επίπεδα μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών και απαραίτητων αμινοξέων. Επίσης έχουν ανάγκη αρκετής ποσότητας φρέσκου και καλής ποιότητας νερού.

  1. Κατασκευή κελιού

Οι χοίροι προτιμούν να κρατούν διαφορετικούς τομείς των κελιών για διαφορετικές συμπεριφορές (ανάπαυση, διατροφή, αφόδευση). Ένα ακάθαρτο περιβάλλον, ιδίως στην περιοχή σίτισης και στην περιοχή ανάπαυσης, αποτελεί, ως εκ τούτου, ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Επίσης, με τη σειρά του, μειώνει την άνεση και καταπονεί τους χοίρους.

Η βελτιστοποίηση αυτών των παραγόντων-κλειδιών θα πρέπει να μειώσει το δάγκωμα της ουράς και να απομακρύνει την ανάγκη για μερική κοπή της ουράς.