εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Υπολείμματα Κτηνιατρικών Φαρμάκων

0 comments
Υπολείμματα Κτηνιατρικών Φαρμάκων

 

Τα δεδομένα παρακολούθησης από το 2016 για μια σειρά κτηνιατρικών φαρμάκων, μη επιτρεπόμενων ουσιών και μολυσματικών ουσιών που βρίσκονται σε ζώα και τρόφιμα που προέρχονται από ζώα υποδηλώνουν υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης.

 

Το ποσοστό μη συμμόρφωσης σε στοχευμένα δείγματα – δηλ. δείγματα που ελήφθησαν για ανίχνευση της παράνομης χρήσης ή έλεγχος της μη συμμόρφωσης με τα μέγιστα επίπεδα – ήταν 0,31%, που κυμαίνεται μεταξύ 0,25% και 0,37% που αναφέρθηκε κατά τα προηγούμενα εννέα έτη.

Η μη συμμόρφωση για χημικές προσμείξεις όπως τα μέταλλα ήταν υψηλότερη από ό, τι για άλλες ομάδες ουσιών.

Η μη συμμόρφωση με λακτόνες του ρεσορκυλικού οξέος (ορμονικά δραστικές ενώσεις που μπορούν να παρασκευαστούν από ανθρώπους ή που παράγονται από μύκητες), οι μυκοτοξίνες (τοξίνες από μύκητες) και οι αντιθυρεοειδείς παράγοντες μειώθηκαν το 2016.

Επίσης, οι υψηλότερες και χαμηλότερες συχνότητες μη συμμορφούμενων δειγμάτων για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά φάρμακα, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν το 2016 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Η παρακολούθηση των εν λόγω ουσιών από την ΕΕ συμβάλλει στην προστασία των καταναλωτών και των ζώων εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της ΕΕ. Συνολικά, 710.000 δείγματα αναφέρθηκαν το 2016 από 27 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.