εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενημέρωση για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια Αιγοπροβάτων και Βοοειδών

0 comments
Ενημέρωση για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια Αιγοπροβάτων και Βοοειδών

 

Σε ανακοίνωσή του Τα ΥΠΑΑΤ υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων στα πλαίσια των Εθνικών Προγραμμάτων Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών των αιγοπροβάτων (ΜΣΕ) και της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ).

 

Συγκεκριμένα, η Γεν Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, ότι σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 657/27150/2018 (ΦΕΚ 682/τ. Β΄) «Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) για το έτος 2018» και 1150/46936/2018 (ΦΕΚ 1247/τ. Β΄) «Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά για το έτος 2018», Υπουργικές Αποφάσεις, είναι υποχρωμένοι:

Οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών να ενημερώνουν άμεσα (σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών) το Κτηνιατρικό Γραφείο στο οποίο ανήκουν, σε κάθε περίπτωση:

(α) προβάτου ή αίγας που εμφανίζει νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές της συμπεριφοράς ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, για περαιτέρω κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση

(β) νεκρού προβάτου ή αίγας (άνω των 18 μηνών) στην εκμετάλλευση τους, για τη λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού. Τουλάχιστον ένα (1) νεκρό πρόβατο ή αίγα από κάθε εκμετάλλευση πρέπει να διερευνάται εργαστηριακά κάθε έτος.

Οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων βοοειδών να ενημερώνουν άμεσα (σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών) το Κτηνιατρικό Γραφείο στο οποίο ανήκουν, σε κάθε περίπτωση:

(α) βοοειδούς που εμφανίζει νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές της συμπεριφοράς ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, για περαιτέρω κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση.

(β) νεκρού βοοειδούς στην εκμετάλλευση τους, ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου:

  1. ηλικίας > 48 μηνών, αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ή
  2. ηλικίας > 24 μηνών αν έχει γεννηθεί στην Βουλγαρία ή Ρουμανία ή σε Τρίτη Χώρα για τη λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού.

Όλα τα βοοειδή των παραπάνω περιπτώσεων πρέπει να ελέγχονται εργαστηριακά. Στους μη συμμορφούμενους με τα ανωτέρω, δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις ή ενισχύσεις της ΚΥΑ Οικονομικών Αποζημιώσεων και Ενισχύσεων και επιπλέον επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Νόμο 4235/2014 (Α?32) όπως αυτός ισχύει.