εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Στήριξη στη Γεωργία και οι Επιπτώσεις στο Εμπόριο

0 comments
Η Στήριξη στη Γεωργία και οι Επιπτώσεις στο Εμπόριο

 

Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών ελαιοπαραγωγών δεν στρεβλώνει το εμπόριο, ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και ΗΠΑ.

 

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή το ζήτημα των επιδοτήσεων, που δίνονται στο εξαγόμενο στις ΗΠΑ ισπανικό λάδι, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος η επιβολή δασμών να επεκταθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις αμερικανικές αρχές να αποσύρουν την προσωρινή τους απόφαση και να επαναφέρουν μια αμοιβαία εποικοδομητική προσέγγιση στον τομέα αυτό προς αμοιβαίο όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών και στις δύο ηπείρους.

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι δασμοί της ΕΕ στα αμερικανικά προϊόντα «δεν είναι δίκαιοι». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι προγραμματίζονται συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησής του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την απόφαση που έλαβε να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τις εν λόγω επιδοτήσεις ως μη στρεβλωτικές και συμμορφούμενες με το παράρτημα 2 της συμφωνίας για τη γεωργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ανήκει στο λεγόμενο «Πράσινο Πλαίσιο».

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για τα προϊόντα της ΕΕ και επιθυμούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην τάση του αμερικανικού «προστατευτισμού» πριν επηρεαστούν και άλλα προϊόντα.

Πηγή: EurActiv.com, 16.03.2018, Sarantis Michalopoulos, μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου