εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γερμανία: Λοιμώξεις από Σαλμονέλλα

0 comments

 Στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών στη γερμανική χοιροτροφία, οι γερμανοί ερευνητές οργάνωσαν μια έρευνα με στόχο την ταυτοποίηση και την εξέταση των παραγόντων που συνιστούν κίνδυνο για τα χοιροστάσια στην Κάτω Σαξονία. Η έρευνα έδειξε, ότι ο έλεγχος της σαλμονέλλας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι εξαιρετικά εξατομικευμένος και πολύπλοκος. Η σαλμονέλλωση είναι μια από τις πλέον σοβαρές ζωοανθρωπονόσους, τροφογενούς προέλευσης, η οποία μεταξύ των άλλων, προκαλείται από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με χοιρινό κρέας που προέρχεται από χοίρους μολυσμένους με σαλμονέλλα. Καθώς οι μολυσμένοι χοίροι είναι μόνο η μια αιτία που το βακτήριο της σαλμονέλλας εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, η επιστημονική έρευνα τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στην ταυτοποίηση των παραγόντων κινδύνου, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών ανακούφισης σε αυτό το στάδιο της παραγωγής.

 

Η Κάτω Σαξονία είναι η περιοχή της Γερμανίας με τα υψηλότερα ποσοστά πυκνότητας στα χοιρινά. Γι’ αυτό και η έρευνα πραγματοποιείται σ’ αυτήν την περιοχή. Στόχος είναι οι όποιες στρατηγικές επιλεγούν, να εφαρμοστούν και να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα των χοιροστασίων.

 

Οι κίνδυνοι που ταυτοποιήθηκαν ήταν: η μετακίνηση των ζώων την περίοδο της πάχυνσης, η μη ύπαρξη ξεχωριστών μεταφορικών μέσων (ή του ίδιου μετά από απολύμανση) για χοίρους διαφορετικής ηλικίας, η επαφή των χοίρων με ζώα άλλου είδους. Εξετάστηκαν η υγεία και η υγιεινή του προσωπικού, η διαχείριση των ζώων, η βιοασφάλεια στη μονάδα, ο τρόπος διαχείρισης του συστήματος διατροφής και βέβαια η καθαριότητα και η απολύμανση των χώρων διαβίωσης των ζώων.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι οι παράγοντες που συντελούσαν στη μόλυνση από σαλμονέλλα ήταν κυρίως η μη καλή καθαριότητα και απολύμανση του μέσου μεταφοράς και το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έρχονταν σε επαφή με τους χοίρους δε φόραγαν μπότες καθαρές και απολυμασμένες.