εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόγραμμα Δράσης του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

0 comments
Πρόγραμμα Δράσης του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

 

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δημοσίευσε το Πρόγραμμα Δράσης για την ερχόμενη  διετία με βασικό γνώμονα την αναβάθμιση του επαγγέλματός του κτηνιάτρου, την ανάπτυξη της παραγωγής, την προστασία του καταναλωτή και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2017-2019

Οι πρόσφατες εκλογές της 26ης Νοέμβρη 2017 απέδειξαν μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που χτίστηκε με κόπο, αγώνες και μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Στη μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του ΠΚΣ απαντάμε με συνέπεια και υπευθυνότητα για την προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και την καταξίωση του επαγγέλματός μας στη συνείδηση της κοινωνίας. Η παγκόσμια και εθνική κρίση των τελευταίων χρόνων,οι αλλαγές που αυτή έχει επιφέρει σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, πολιτικούς και οικονομικούς, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και το δικό μας επάγγελμα. Άποψη της πλειοψηφίας της ΔΕ είναι ότι η διετία που έρχεται θα είναι σαφώς δύσκολη, αλλά με συλλογικότητα και μεθοδικότητα μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που βιώνει ο κλάδος.

Πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Δράσης της Δ.Ε. του ΠΚΣ όπως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση της 14ης Γενάρη 2018 αφορά τους παρακάτω άξονες:

  • Ελεύθεροι Επαγγελματίες
  • Δημόσιος Τομέα, Τρόφιμα
  • Μισθωτοί, Εργασιακές Σχέσεις, Ασφάλιση
  • Εκπαίδευση – Διοργάνωση Επιστημονικών Εκδηλώσεων
  • Οργάνωση – Δομή ΠΚΣ – Παραρτήματα
  • Προβολή ΠΚΣ
  • Ευρωπαϊκή Εκπροσώπηση

Α. Ελεύθεροι Επαγγελματίες

  1. Ένα απότα σοβαρότερα θέματα του κλάδου μας τα τελευταία χρόνια είναι η αντιποίηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος από μη κτηνίατρους. Τέλεση κτηνιατρικών πράξεων από μη κτηνίατρους, πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων από Pet-shop ή μέσω διαδικτύου. Το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, αλλά και παραγωγικών προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα και πέφτουν στην παγίδα του «φτηνότερου». Η Δ.Ε. θα προσπαθήσει να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα μέσω καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΑΟΚ, ΥΠΑΑΤ, ΕΟΦ). Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα μητρώο νόμιμων κτηνιατρείων ζώων συντροφιάς κλινικών γραφείων παραγωγικών ζώων κ.ο.κ., το οποίο και θα είναι δημόσια προσβάσιμο. Παράλληλα, ζητάμε από την Πολιτεία την τήρηση του νόμου σχετικά με την πώληση φαρμάκων, την επιβολή ποινών στους παραβάτες και νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα ορίζονται ξεκάθαρα οι ποινές για όσους παρανομούν. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει παρέμβαση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους αλλοδαπούς κτηνίατρους που έρχονται στην Ελλάδα για δήθεν δωρεάν κτηνιατρικές πράξεις. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι κτηνίατροι, ενώ υπάρχουν αμοιβές.
  1. Διεκδίκηση κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη χρήση κινητών κτηνιατρικών μονάδων είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για αλλοδαπούς κτηνίατρους (πλανόδια άσκηση κτηνιατρικού επαγγέλματος).
  1. Προώθηση νομοθετικού πλαισίου ενόψει των διαβουλεύσεων για το νομοσχέδιο περί επαναχαρακτηρισμού της χρήσης γης που αφορά την άρση απαγόρευσης λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. 
  1. Διεκδίκηση από το ΥΠΑΑΤ νέου κώδικα δεοντολογίας για την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος (μέσω νομοθετικής παρέμβασης) σε συνεργασία με την FVE.
  1. Πάγια διεκδίκησή μας η επιστροφή της βάσης δεδομένων καταγραφής των στοιχείων δεσποζόμενων και αδέσποτων στον ζώων στον ΠΚΣ. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ενσωματωθεί όλα τα στοιχεία των ζώων από τα αρχεία του ΠΚΣ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ανεύρεση στοιχείων. Επιπλέον, διεκδικούμε την κατάργηση απαίτησης στοιχείων όπως ο ΑΦΜ, το ΑΔΤ, ο ΑΜΚΑ, στοιχεία που παραπέμπουν στην άμεση φορολόγηση των ιδιοκτητών ζώων.
  1. Το βιβλιάριο υγείας ζώων συντροφιάς που εκδίδει ο ΠΚΣ να είναι το εγκεκριμένο και το μόνο νόμιμο. Επιπλέον, θα εκδώσουμε εκ νέου Συνταγολόγιο Ναρκωτικών Ουσιών και Βιβλιάριο Έκδοσης Κτηνιατρικών Συνταγών για παραγωγικά ζώα.
  1. Διεκδίκηση αλλαγής του ΦΠΑ στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και μετάβαση στο 13%, όπως έγινε και με τα κτηνιατρικά φάρμακα.
  1. Διεκδίκηση από το ΥΠΑΑΤ έκδοσης εφαρμοστικών διατάξεων που αφορούν το ΠΔ 344/2000 σχετικό με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
  1. Δημιουργία επιτροπής από συναδέλφους ανάλογα με την ειδίκευσή τους (ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, Δημόσια Υγεία, Τρόφιμα) για την διαχείριση κρίσεων.
  1. Συμμετοχή των κτηνιάτρων σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες.
  1. Δημιουργία νέουνομοθετικού πλαισίου (ΥΠΑΑΤ) όπου θα καθορίζονται σαφέστερα   οι αρμοδιότητες δημόσιων και ιδιωτών κτηνιάτρων.

Β. Δημόσιος Τομέας – Τρόφιμα 

  1. Στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο Τομέα η κατάσταση είναι τραγική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει συνταξιοδοτηθεί, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, οι προσλήψεις που γίνονται είναι με το σταγονόμετρο και με συμβάσεις κατά το δοκούν, καταστρατηγώντας δικαιώματα χρόνων. Ταυτόχρονα, σε επιτελικές θέσεις που πρέπει να προΐστανται κτηνίατροι μπαίνουν επικεφαλής άλλες επιστημονικές ειδικότητες όχι και τόσο αρμόδιες με το αντικείμενο. Η θέση του δημόσιου κτηνίατρου είναι υποβαθμισμένη με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αδυνατούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Ο δε θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής είναι ανενεργός γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοσθεί και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων, τελικά, σε επίπεδο εκτροφής δεν υπάρχει επαρκής υγειονομικός έλεγχος και η μία μετά την άλλη ζωονόσος πλήττουν την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Θα προσπαθήσουμε με την συμβολή δημοσίων και ιδιωτών κτηνιάτρων να εφαρμοστεί ο θεσμός προς όφελος όλων.

Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων σε όλον τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και την άρση του αποκλεισμού του κλάδου μας από την εκπαίδευση.

  1. Σε ό,τι αφορά τον τομέα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων στόχος μας είναιη διαμόρφωσηολοκληρωμένης πρότασης σε συνεργασία με εξειδικευμένους συναδέλφους και φορείς για την διεκδίκηση θέσεων υποχρεωτικής απασχόλησης κτηνιάτρων όπως ορίζει η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία (πχ σε Νοσοκομεία).
  1. Θα δημιουργήσουμε μητρώο επιθεωρητών μελετητών για την χαρτογράφηση θέσεων που μπορούν ναεργαστούν νεότεροι συνάδελφοι.
  1. Σε ό,τι αφορά την Γραμματεία Τροφίμων στονέοοργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο (και μέσω της νομικής οδού) την δυνατότητα του κλάδου μας να προΐσταται στην υπηρεσία αυτή.

Γ. Μισθωτοί – Εργασιακές Σχέσεις Ασφάλιση

1. Συνδρομή από εξειδικευμένους νομικούς στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως μισθωτοί. Ειδική μνεία – φροντίδα σε όσους συναδέλφους απολύονται. Καταγγελία  της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας.
2. Δημιουργία πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Συλλόγου για την εύρεση εργασίας.
3. Νομική συνδρομή για υπογραφή σύμβασης που νακαλύπτει τους μισθωτούς συναδέλφους.
4. Σε ό,τι αφορά τον νέο ασφαλιστικό φορέα, ο κλάδος δεν εκπροσωπείται ξεχωριστά. Όλο το πρώην ΤΣΑΥ εκπροσωπείται από τον Π.Ι.Σ. Δεδομένου ότι έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους θα πρέπει να οριστεί ένας συνάδελφος κτηνίατρος που θα ενημερώνεται για τα ζητήματα που προκύπτουν και θα είναι σε επικοινωνία με τον ΠΙΣ για τον ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, όμως, θα διεκδικήσουμε, ενόψει αλλαγής νομοθετικού πλαισίου, την ύπαρξη και δικού μας εκπροσώπου . Υπάρχει άλλωστε η σχετική δέσμευση.
5. Θα διεκδικήσουμε από την Γραμματεία Νέας Γενιάς την υπαγωγή των νέων κτηνιάτρων σε προγράμματα «νέων επιστημόνων».

Δ. Εκπαίδευση Διοργάνωση Επιστημονικών Εκδηλώσεων

  1. Σχετικά με την εκπαίδευση πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συλλογική διεκδίκηση. Να συμμετέχουμε επίσημα σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και των δύο σχολών της χώρας. Θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος με τους Προέδρους των σχολών, με τους φοιτητικούς συλλόγους, να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις και συναντήσεις που να αφορούν το κτηνιατρικό επάγγελμα σε όλες τις εκφάνσεις του.
  2. Να διεκδικήσουμε περισσότερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα σε όλα τα γνωστικά πεδία με ειδική μέριμνα στο τομέα των τροφίμων.
  3. Και αυτήν τη διετία ο ΠΚΣ θα συνεχίσει τη διοργάνωση επιστημονικών θεματικών ημερίδων ανά την Ελλάδα και θα συνεχίσει την πετυχημένη ημερίδα του προηγούμενου διαστήματος για το marketing και την κοστολόγηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Άποψή μας είναι πως η συνεχής εκπαίδευση μας ισχυροποιεί και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ αναπτύσσει τον μεταξύ μας διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών επί του επαγγέλματος.

Ε. Οργάνωση – Δομή ΠΚΣ. Παραρτήματα 

  1. Στόχος μας και αυτήν την διετία είναι να επικαιροποιηθεί το μητρώο των μελών του ΠΚΣ και ναδημιουργηθεί πλατφόρμα όπου οι άνεργοι συνάδελφοι θα ζητούν εργασία.

Επιπλέον, στόχος είναι η δημιουργία του θεσμού «επίτιμων μελών» του συλλόγου, η σύσταση θεματικών επιτροπών για επεξεργασία εξειδικευμένων θεμάτων προς την Δ.Ε., η δημιουργία επιτροπής προβολής των θέσεων του κλάδου σε «έκτακτες ανάγκες».

  1. Σε ό, τι αφορά τα παραρτήματα θα επιδιώξουμε να στηριχτούν δράσεις όπως εκδηλώσεις συνελεύσεις κλπ που προωθούν την εφαρμογή του προγράμματος του ΠΚΣ στην περιφέρεια.

ΣΤ. Προβολή 

Σε ό, τι αφορά την προβολή του ΠΚΣ πιστεύουμε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Και αυτήν την διετία στόχος μας είναι η προβολή του κλάδου και η συνεχής παρέμβαση στα ΜΜΕ σε θέματα σχετικά με το επιστημονικό μας αντικείμενο. Σε μια εποχή που η πληροφορία διαχέεται σε δευτερόλεπτα και κυριαρχεί η παρουσία μας είναι επιβεβλημένη τόσο για την προβολή του κλάδου όσο και για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία, αλλά και την υγεία και ευζωία των ζώων. Ο ΠΚΣ θα καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια σε συνεργασία με νομικούς και αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα  που δημιουργούνται από την δυσφήμιση μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ζ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ 

Η συμμετοχή του ΠΚΣ στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων είναι ενεργή. Μέλη μας συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας και πρόσφατα έγινε παρουσίαση στις Βρυξέλλες από την Πρόεδρο, Αθηνά Τραχήλη, εισήγησης για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, η οποία και δέχτηκε πολλά συγχαρητήρια. Παράλληλα, ο ΠΚΣ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του

Lisboa group, υποσύνολο της FVE, που απαρτίζεται από χώρες της Ν. Ευρώπης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Γαλλία) και συζητά θέματα που αφορούν αυτές τις χώρες, προετοιμάζοντας εισηγήσεις στις συνελεύσεις της FVE. Ο Σύλλογος μας πρωτοστάτησε στην δημιουργία του συγκεκριμένου συλλόγου με αφορμή τα ζητήματα με τους «εθελοντές κτηνιάτρους», που ταξιδεύουν στον νότο και κάνουν δωρεάν στειρώσεις. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, προβολή φωτογραφικού υλικού και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων καταφέραμε η FVE να πάρει θέση για το ζήτημα και να υπάρξει απόφαση ότι πρόκειται για πρόβλημα που αφορά το σύνολο των χωρών της Νότιας Ευρώπης. 

Θα συνεχιστούν, λοιπόν, οι παρεμβάσεις στην FVE για την προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και την προβολή του έργου του ΠΚΣ.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές που δεν χωρούν διαφωνίες και αντιρρήσεις με βάση τα κομματικά συμφέροντα. Αντιθέτως, ο συνασπισμός μας στην βάση των συλλογικών μας συμφερόντων με γνώμονα την αναβάθμιση του επαγγέλματός μας, την ανάπτυξη της παραγωγής, την προστασία του καταναλωτή και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μπορεί να μας δώσει πραγματική ώθηση, να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες, να μας πάει βήματα μπροστά!