εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΕΕ: Πρωτοβουλία για τον Περιορισμό Εισαγωγών Ρυζιού

0 comments
ΕΕ: Πρωτοβουλία για τον Περιορισμό Εισαγωγών Ρυζιού

Περιορισμό των εισαγωγών ρυζιού από την Καμπότζη για λόγους προστασίας της ιταλικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας ζήτησε από την Κομισιόν η Ιταλία και επτά ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη υπερδιπλασιάστηκαν, επηρεάζοντας αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ (το 2016 οι συνολικές εισαγωγές αγαθών υπερβαίνουν τις εξαγωγές κατά 3,9 δις ευρώ).

Σύμφωνα με τη ρήτρα διασφάλισης που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε περιπτώσεις που οι εισαγωγές από τρίτη χώρα πλήττουν το εμπορικό ισοζύγιο οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να εισαγάγει εμπορικούς φραγμούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Η πρωτοβουλία της Ιταλίας είναι κατανοητή», δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας στη EURACTIV, τονίζοντας ότι στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία οι εισαγωγές ρυζιού από τη συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους.

Το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας ισχυρίζεται ότι η αύξηση των εισαγωγών ρυζιού Indica από την Καμπότζη, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της τιμής αγοράς της ΕΕ, οδήγησε τους Ευρωπαίους αγρότες να στραφούν στην παραγωγή ρυζιού Japonica, προκαλώντας υπερπαραγωγή και πτώση των τιμών έως 60%.