εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέο σύστημα ελέγχων στα σφαγεία χοίρων στις ΗΠΑ

0 comments
Νέο σύστημα ελέγχων στα σφαγεία χοίρων στις ΗΠΑ

Νέους κανόνες ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος για τα σφαγεία χοίρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους, τα σφαγεία μπορούν να διεξάγουν τους δικούς τους οργανοληπτικούς ελέγχους στα χοιρινά σφάγια.

 

Η νέα ρύθμιση, που συζητιόταν ούτε λίγο ούτε πολύ εδώ και 20 χρόνια, επί διοίκησης Μπιλ Κλίντον, προβλέπει ότι τα σφαγεία μπορούν να διεξάγουν τους δικούς τους οργανοληπτικούς ελέγχους στα χοιρινά σφάγια, αφήνοντας έτσι στην αρμόδια αρχή, την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Ελέγχων έναν πιο επιτελικό ρόλο και επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στην επαλήθευση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

 

Το σχετικό νομοσχέδιο επιχειρήθηκε να περάσει πριν από 21 χρόνια, όταν πέντε μεγάλες επιχειρήσεις χοιρινού κρέατος συμπεριελήφθησαν σε μια σειρά δοκιμών για να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά χρόνια διαφωνιών και ισχυρών αντιδράσεων από τις οργανώσεις επιθεωρητών κρέατος, που επέμεναν ότι ένα τέτοιο σύστημα δίνει υπερβολικά μεγάλη ισχύ στις εταιρίες ιδιοκτήτες των σφαγείων.

Τώρα, μετά από δύο δεκαετίες, επί διοίκησης Τραμπ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Ελέγχων, η οποία είναι φορέας του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, ανακοινώνει ότι το νέο σύστημα θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων και στην προστασία του καταναλωτή. Από την πλευρά της η αμερικανική βιομηχανία χοιρινού κρέατος υποστηρίζει το νέο σύστημα επειδή «θα βελτιώσει τις διαδικασίες ελέγχου από τις ομοσπονδιακές αρχές και θα ενισχύσει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ασφάλειας τροφίμων».

Σημειώνεται ότι ο νέος κανόνας, γνωστός με τα αρχικά HIMP (HACCP-based Inspection Models Project), έρχεται αμέσως μετά από έναν παρόμοιο που εγκρίθηκε τις πρώτες ημέρες του 2018 για τη βιομηχανία κρέατος πουλερικών.