εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κόστος των Ζωοτροφών

0 comments
Κόστος των Ζωοτροφών

Στις ειδικές συνθήκες της εγχώριας αγοράς και της κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και στο υψηλό κόστος του χρήματος θα πρέπει να αναζητηθούν, κατά κύριο λόγο, οι αιτίες για τις τιμές, στις οποίες φτάνει συχνά ο Έλληνας κτηνοτρόφος να αγοράζει ζωοτροφές.

 

Αυτά υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Ηλίας Μελισσουργός. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο κ. Μελισσουργός μιλάει, επίσης, για τα διαχρονικά και όχι μόνο προβλήματα του κλάδου, καθώς και για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνο οι επιχειρήσεις του χώρου, αλλά και η ελληνική κτηνοτροφία. Η  συνέντευξη δόθηκε στην Τάνια Γεωργιοπούλου

 

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις τιμές των ζωοτροφών. Τι απαντάτε σε αυτό; Πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές;

Οι τιμές των πρώτων υλών, τα τελευταία τρία χρόνια, διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών των συνθέτων ζωοτροφών σε επίσης χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι τιμές των συνθέτων ζωοτροφών βρίσκονται εκτός τροχιάς.

Άρα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται άδικα;

Η σύγκριση πρέπει να γίνεται στην πόρτα του εργοστασίου (EXW) και σε τιμές τοις μετρητοίς, προκειμένου να μιλάμε για όμοια πράγματα. Η σημερινή πρακτική της ελληνικής αγοράς ζωοτροφών, τόσο σε επίπεδο πιστωτικής πολιτικής (πιστώσεις πολλών μηνών) όσο και σε επίπεδο μεταφοράς στους χώρους των κτηνοτροφικών μονάδων (logistics), διαμορφώνει ένα μεγάλο κόστος, αλλά αυτό δεν αφορά την ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών. Οι ορεινές περιοχές, ο νησιώτικος χαρακτήρας και η τροφοδοσία μικρών αιγοπροβατοτροφικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα μπορούσε κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις τιμές που τελικά διαμορφώνονται.

Ωστόσο, οι τιμές σε διεθνές, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικά χαμηλότερες…

Στη βιομηχανία ζωοτροφών, το ποσοστό των πρώτων υλών συμμετέχει κατά 80% στο συνολικό κόστος. Οι διεθνείς τιμές, οι οποίες διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά, διαμορφώνουν ανελαστικά το 80% του κόστους. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσετε σήμερα το χρηματοοικονομικό κόστος για την ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών, το οποίο είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, καθώς και το γεγονός ότι η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης είναι περιορισμένη. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δέχονται πίεση, αλλά αυτό προέρχεται κυρίως από τη μείωση των τιμών των προϊόντων και όχι από τις τιμές των ζωοτροφών.

Τι σημαίνει καλής ποιότητας ζωοτροφή και πώς μπορεί ο κτηνοτρόφος να εξασφαλιστεί; 

H διασφάλιση της ποιότητας των ζωοτροφών είναι πια μια πολύ εύκολη και εργαστηριακά πλέον προσδιορίσιμη διαδικασία. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που μας εμπιστεύονται, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα όσα έζησε η Ευρώπη με τα διατροφικά σκάνδαλα για τα οποία την ευθύνη είχε η βιομηχανία ζωοτροφών των «αναπτυγμένων» χωρών. Τα μέλη του συνδέσμου μας μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι «θωρακίζουν» την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή.

Η επιλογή των ζωοτροφών για έναν κτηνοτρόφο είναι ίσως η πιο κρίσιμη επιλογή, διότι από αυτήν καθορίζεται το 60%-70% του συνολικού κόστους. Όμως, δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο η τιμή, αλλά συνολικά η αξιοπιστία της εταιρείας.

Ακούμε πολύ συχνά ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την κτηνοτροφία. Πώς θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψή σας;

Η πολιτεία οφείλει να θέτει και να εφαρμόζει τους κανόνες, προκειμένου η αγορά να μη γίνει ζούγκλα. Χρειάζεται επιβράβευση της υγιούς επιχειρηματικότητας και δημιουργία ισχυρών αναχωμάτων απέναντι στα φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή. Η ελληνική κτηνοτροφία, παρά τα χρόνια δομικά της προβλήματα, παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και έχει μεγάλες δυνατότητες.

Η κουβέντα για τη στήριξή της δεν μπορεί να ξεκινά και να τελειώνει στα γραφεία των υπουργείων. Η στήριξη πρέπει να γίνει στους χώρους παραγωγής από ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση. Πρέπει εμείς να καθορίσουμε με αυστηρά κριτήρια τις παραγωγικές διαδικασίες και να επιβάλουμε την πιστή τήρησή τους.

Χρόνια πληγή οι μεταχρονολογημένες επιταγές που εκκολάπτουν επισφάλειες. Τα μέλη του ΣΕΒΙΖ αναφέρουν προβλήματα, όσον αφορά την καταβολή των οφειλομένων από τους πελάτες τους; 

Ο κλάδος των ζωοτροφών ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα, σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις που ζητούσε η αγορά. Οι κίνδυνοι επισφαλειών υπήρχαν και, φυσικά, υπάρχουν, αφού στην αγορά των ζωοτροφών κυριαρχούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα χαρακτηρίζεται από την αδυναμία εξυπηρέτησης των παλαιών υπολοίπων, τα οποία τείνουν να μετατραπούν σε επισφάλειες.

Έχουν πληγεί οικονομικά εταιρείες του κλάδου σας; Πώς διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή η κατάσταση;

Ο κλάδος της βιομηχανίας ζωοτροφών όλα αυτά τα χρόνια προφανώς και έχει δεχθεί ισχυρή πίεση. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό οδήγησε σε αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας πολλών εταιρειών.

Υπάρχουν νέες τάσεις – εξελίξεις όσον αφορά τα φυράματα;

Η διατροφή των ζώων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, εκτός των άλλων, βασίζεται στην τεχνολογία της επιστήμης, η οποία είναι αυτονόητο ότι εξελίσσεται ανοίγοντας νέους δρόμους. Τα λειτουργικά τρόφιμα αρχίζουν να κατακτούν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές και σε αυτόν τον τομέα ο κλάδος των ζωοτροφών αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωοτροφή είναι εκείνη που καθορίζει τα χαρακτηριστικά των κτηνοτροφικών προϊόντων και κάθε «νέα» απαίτηση δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί.