εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προστασία της Φέτας

0 comments
Προστασία της Φέτας

 

 

 

Ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης κατέθεσε αναφορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατοχύρωση της φέτας με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Καναδά και την επικείμενη κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η θέση του κ. Κασαπίδη για την προστασία της φέτας οδήγησε στην αποπομπή του από την θέση του τομεάρχη αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.
Η αναφορά του κ. Κασαπίδη στηρίζεται στο έγγραφο – πρόταση για την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στη CETA και τις λοιπές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., υπογεγραμμένο από παραγωγικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις. Ουσιαστικά επισυνάπτει τη σχετική πρόταση των φορέων. 
Δημοσιεύουμε το κείμενο της αναφοράς:
   
                                  ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τους Υπουργούς:  Οικονομίας και Ανάπτυξης
                                        κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου
                                        Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                        κ. Ευάγγελο Αποστόλου 
 
Θέμα: Ενέργειες για την πλήρη και ισότιμη προστασία της Φέτας με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα στη συμφωνία CETA
 
Κατατίθεται έγγραφο – πρόταση για την πλήρη κατοχύρωση της φέτας στη CETA και σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., όπως αυτή ψηφίστηκε από φορείς, συλλόγους και οργανώσεις του χώρου.
 
Με δεδομένα αφενός τη σχετική δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεσμεύεται στην πενταετία να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα λοιπά ΠΟΠ προϊόντα και αφετέρου τη γενικευμένη αμφισβήτηση της νομικής της ισχύς, άρα και της δεσμευτικότητάς της για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου,
 
Ερωτάσθε
 
αν προτίθεστε, άμεσα, με την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας και πριν την εισαγωγή της προς επικύρωση στο Ελληνικό  Κοινοβούλιο να ζητήσετε την ενεργοποίηση των διαδικασιών που θα καταλήξουν στην επιβεβαίωση της δήλωσης Ηogan και την υπαγωγή της Φέτας σε καθεστώς απόλυτης προστασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA(EE-Καναδάς).