εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

0 comments

 


Τέθηκε σε ισχύ ο Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας, με τον οποίο θεσπίζονται, αρχές και κανόνες που διέπουν, κατά τρόπο δεσμευτικό, τις σχέσεις μεταξύ των καταναλωτών, των προμηθευτών και των ενώσεών τους, καλύπτοντας το σύνολο των εμπορικών κλάδων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
 
 
 
 
Ο  Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, έπειτα από πρόταση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Π.Δ. 10/2017 ΦΕΚ Α΄ 23/1.3.2017). 
 
Η παρακολούθηση της τήρησης του Κώδικα έχει ανατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί τους καταναλωτές, τους προμηθευτές και τις ενώσεις τους, να ενημερωθούν για τον Κώδικα, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης τυχόν διαφορών τους με απλές, γρήγορες και χωρίς κόστος διαδικασίες.
 
Σκοπός του  Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας είναι η θέσπιση αρχών που πρέπει να διέπουν τη συναλλακτική συμπεριφορά και τις σχέσεις μεταξύ των προμηθευτών και των καταναλωτών και των ενώσεων τους. Η εφαρμογή των διατάξεων του ΚΚΔ αποσκοπεί στη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας κατά την επαγγελματική δραστηριότητα των προμηθευτών.

Οι γενικές αρχές που εισάγει ο ΚΚΔ ισχύουν με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία ανά κλάδο της αγοράς και εξειδικεύονται και συμπληρώνονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών και εποπτικών Αρχών και τους τυχόν ισχύοντες ειδικούς Κώδικες Δεοντολογίας ανά τομέα επαγγελματικής δραστηριότητας και ανά κατηγορία προμηθευτών.

Βασικές αρχές  που περιέχονται στον Κώδικα Δεοντολογίας: 

  • Γενικές αρχές επιχειρηματικής συμπεριφοράς των προμηθευτών
  • Γενικές αρχές συμπεριφοράς των καταναλωτών
  • Εξυπηρέτηση καταναλωτών
  • Ασφάλεια συναλλαγών και προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών
  • Συναλλαγές με πιστωτικούς φορείς
  • Προστασία ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
  • Εφαρμογή του Κώδικα δεοντολογίας 
Η ισχύς του κώδικα αρχίζει τριάντα (30) ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.