εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών

0 comments

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία (FVE) εξέδωσε συμβουλές, προς Κτηνιάτρους, Γιατρούς και Οδοντιάτρους, προς το γενικό πληθυσμό και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για  την υπεύθυνη χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων.
 
 
 
 
Η FVE συστήνει να μη συνταγογραφείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς προηγούμενη εξέταση και διάγνωση, ενώ πάντα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι κτηνίατροι, ότι υπάρχει ο κίνδυνος, οι οργανισμοί που προκαλούν την ασθένεια (μικρόβια – ιοί), να αναπτύξουν αντίσταση στο αντιβιοτικό και μάλιστα ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται συνεχώς.
 
FVE: Πώς να χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά – Συμβουλές προς τους Κτηνιάτρους 
 
Προκειμένου τα αντιβιοτικά να παραμείνουν αποτελεσματικά τώρα και στο μέλλον, εσείς (οι κτηνίατροι) πρέπει να ελέγχετε αυστηρά τη χρήση τους. Πρέπει να συνταγογραφείτε την ακριβή δόση του αντιμικροβιακού φαρμάκου μετά από εξέταση και διάγνωση. Πρέπει, επίσης, να κάνετε τεστ ευαισθησίας στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό, εφόσον είναι δυνατόν. Πρέπει πάντα να γίνεται μια εκτίμηση σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί το φάρμακο. 
 
Συνεργαστείτε με τον πελάτη σας, ώστε να σταματήσει τη χρήση του αντιβιοτικού, όταν η ασθένεια υποχωρήσει και να ακολουθήσετε ως συνέχεια της αγωγής – θεραπείας ένα αποτελεσματικό υγειονομικό σχέδιο (υγιεινές συνθήκες διαβίωσης των ζώων). Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει οδηγίες για το πώς ο κτηνοτρόφος θα διατηρήσει τα ζώα υγιή εκτρέφοντάς τα σε χώρο που εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες βιοασφάλειας. 
 
Η πρόληψη είναι απαραίτητη για όλα τα ζώα, συμπεριλαμβάνονται τα παραγωγικά, τα ζώα συντροφιάς και τα άλογα. Είναι σημαντικό, εφόσον είναι δυνατόν να γίνεται ένα τεστ για να επιβεβαιώνεται η διάγνωση, ή όταν πρέπει να γίνει αλλαγή της θεραπείας, στην περίπτωση που η θεραπεία άρχισε αμέσως, χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση της διάγνωσης. 
 
Χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά σωστά. Χρησιμοποιείται τα αντιβιοτικά όσο γίνεται σε πιο περιορισμένη κλίμακα. Χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά  σε άρρωστα ζώα ή σε ζώα που κινδυνεύουν από την ασθένεια. Ελαχιστοποιείστε τη χρήση ρουτίνας, όπως π.χ. πριν από τη μεταφορά. Περιορίστε τη χρήση αντιβιοτικών για πρόληψη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος από την ασθένεια δεν είναι εμφανής. Θυμηθείτε να εξηγήσετε στους πελάτες σας πώς να χρησιμοποιήσουν τα αντιβιοτικά στα ζώα τους. Είναι ζωτικής σημασίας να επιμείνετε για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών με συγκεκριμένες συστάσεις. Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του επαγγελματικού κώδικα συμπεριφοράς. Ίσως αντιμετωπίσετε πρόστιμα εάν δεν συμμορφωθείτε. 
 
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα καινούργια αντιβιοτικά, όπως φλουοροκινολόνες ή τρίτης και τέταρτης γενιάς κεφαλοσπορίνες. Τα αντιβιοτικά αυτά έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία των Ιδιαίτερα Σημαντικών Αντιβιοτικών (Critically Important Antimicrobials – CIAs). Αυτά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μετά από τεστ ευαισθησίας, ως ένα τελευταίο στάδιο θεραπείας στο οποίο θα προσφεύγετε σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτά τα αντιβιοτικά, είναι καλύτερα να τα χορηγείτε οι ίδιοι και όχι οι ιδιοκτήτες και να αποφύγετε να τα χορηγείτε στα  σε ομάδες ή σμήνη, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
 
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά off label όταν αυτό είναι δυνατόν. Η χρήση αντιβιοτικών off label μπορεί να είναι επικίνδυνη και να έχει και δυσάρεστα επακόλουθα για τα ζώα. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους και όταν γίνεται να επιθεωρείται πάντα από έναν κτηνίατρο. Η χρήση των αντιβιοτιοτικών off label πρέπει να δηλώνεται στις αρμόδιες εθνικές αρχές μαζί με τη συνταγή, ώστε να μπορεί να γίνει αποτελεσματική εκτίμηση της χρήσης αντιβιοτικών και της ανάπτυξης μικροβιοαντοχής. 
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.fve.org και    http://www.hva.gr/el/article.php?id=776#sthash.XGOzDPco.dpuf)