εγγραφείτε: Άρθρα

leader

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

0 comments

 

 

 

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε τον συνεργατισμό».
 
 
 
 
Το συνέδριο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Πλήθος εκπροσώπων του αγροτικού και πολιτικού κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους το τριήμερο συνέδριο, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στο κρίσιμο κεντρικό του θέμα, που αφορούσε τη σημασία του συνεργατισμού για το μέλλον των αγροτών. Το συνέδριο αποτύπωσε την αναγκαιότητα συνεργασίας και από κοινού ενεργειών, διαμέσου ενδιαφερουσών προτάσεων και ομιλιών.
 
Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν οι νέοι αγρότες να στηρίξουν το επάγγελμά τους, με σωστή εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατάρτιση και εξωστρέφεια. Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και εισηγήθηκε διάλογο από μηδενική βάση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
«Πιστεύουμε στον συνεργατισμό, με ισχυρές ομάδες παραγωγών παράγοντας ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα. Τα όπλα μας είναι η δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων με brand name, οι συνεργασίες με τη χρήση της συμβολαιακής γεωργίας με άλλους συνεταιρισμούς και βιομηχανίες τροφίμων για την προώθηση των προϊόντων μας. Με τον συνεταιρισμό αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών για ένα προϊόν που έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.
 
«Ακούμε μόνο καλές προθέσεις, αλλά κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει ανταποκριθεί σε όσα οι αγρότες έχουμε προτείνει για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή, να εισάγουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα και να καταρρέει η οικονομία. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Κοινή λογική χρειάζεται, βούληση και αγάπη για τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ.
 
«Ανάπτυξη χωρίς το τρίπτυχο γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία δεν υπάρχει», τόνισε με νόημα στην εναρκτήρια ομιλία ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ, Νίκος Παυλονάσιος, προαναγγέλλοντας την επισταμένη κάλυψη των τριών αξόνων. «Οι αγροτικές συλλογικές οργανώσεις, εφόσον απαλλαχθούν από τα βαρίδια του παρελθόντος, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως σε δύσκολες εποχές, όπως είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση που βιώνουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
 
Από πλευράς ΠΕΝΑ, δόθηκε η υπόσχεση για συντονισμένη προσπάθεια εντός του συνεδριακού χώρου, αλλά και έξω από αυτόν, προκειμένου να καταστεί σαφής σε όλους η αναγκαιότητα της ιδέας της συνεργασίας και να ξεκινήσει από τη Ρόδο το «σπάρσιμό» της.
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν πετυχημένα παραδείγματα συνεργατισμού, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα για ανάπτυξη των υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών και συνεχόμενης υποστήριξης των αγροτών στο χωράφι.
 
Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν θεματικά εργαστήρια, όπου και διατυπώθηκαν δράσεις πολιτικής στους θεματικούς άξονες του συνεργατισμού, των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας γενικότερα, της ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Παράλληλα, αναδείχθηκαν ζητήματα όπως ο υψηλός ηλικιακός μέσος όρος των αγροτών στην Ελλάδα, η μη ενασχόληση των νέων με τον κλάδο και τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
 
Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν είναι η αναγκαιότητα ανάπτυξης των υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών και συνεχόμενης υποστήριξης των αγροτών στο χωράφι. Επίσης, τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκλήρωση και βελτίωση των υποδομών (καλλιεργητικών και κοινωνικών) στην ύπαιθρο, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες γης στους τομείς της νομιμοποίησης αλλά και της κατοικίας, για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας.
 
Προτείνεται, δε, να θεσπιστεί ο ρόλος του κτηνοτρόφου – διαχειριστή του περιβάλλοντος με καθορισμένο από πριν βοσκότοπο και σχέδιο διαχείρισης. Επίσης, ζητούμενο αποτελεί η ευελιξία στην αξιοποίηση από γεωργούς των προγραμμάτων ανάπτυξης των μικρών χωριών και οικισμών της υπαίθρου, η ολοκλήρωση των υποδομών ιχθυοσκάλων και αλιευτικών λιμένων, η ενίσχυση για τη δημιουργία ικανού μεγέθους αλιευτικών μονάδων και προγραμμάτων προώθησης αλιευτικών προϊόντων.
 
Το σύνολο των ομιλητών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του συνεργατισμού ως κεντρικού θέματος του συνεδρίου και συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση που διεξήχθη.