εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Γάλακτος στην ΕΕ

0 comments

 

 

Αυξημένη κατά 5,6% καταγράφεται η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Aγοράς Γάλακτος της Κομισιόν (Milk Market Observatory – ΜΜΟ). 
 
 
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για τον φετινό Απρίλιο καταγράφθηκε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με πέρσι. Oλλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε παραγωγή γάλακτος τη στιγμή που η μέση τιμή παραγωγού ανήλθε κατά μέσον όρο σε 27,3 λεπτά το κιλό, μειωμένη κατά 19% σε σχέση με τον μέσον όρο της τελευταίας πενταετίας.
 
Ενόψει του β’ εξαμήνου του 2016 η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγής με τη συνολική αύξηση της παραγωγής για όλη τη χρονιά να διαμορφώνεται στο 1,4%.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προήλθαν από τη 16η Σύνοδο των φορέων που απαρτίζουν την Οικονομική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου (COPA-COGECA, EDA, Eucolait κ.ά) η παραγωγή γάλακτος τους το πρώτο τετράμηνο του 2016 (Ιανουάριος – Απρίλος) αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με πέρσι. Oλλανδία (+16%) , Ιταλία (+7,2%), Πολωνία (+8,1%) και Γερμανία (+5,9%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι, τη στιγμή που η μέση τιμή παραγωγού ανήλθε κατά μέσον όρο σε 27,3 λεπτά το κιλό, μείωση κατά 19% σε σχέση με τον μέσον όρο της τελευταίας πενταετίας. Για το ίδιο διάστημα (α’ τετράμηνο του έτους) σε σχέση με πέρσι, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά 3,6%.
 
Σύμφωνα με το MMO, οι εξελίξεις στην γαλακτοπαραγωγική αγελαδοτροφία συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή γάλακτος θα είναι μειωμένη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016,  διαμορφώνοντας έτσι τη συνολική αύξηση της παραγωγής για όλο το 2016 στο 1,4%. Σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 3% το πρώτο τετράμηνο του έτους με τις εξαγωγές προς την Κίνα να κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Όσον αφορά στον κλάδο του λιανεμπορίου, μείωση της κατανάλωση καταγράφθηκε σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο με τη Σουηδία να παραμένει στα ίδια επίπεδα με πριν. Όπως αναφέρει η έκθεση του MMO, ιδιαίτερα στη γαλλική αγορά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα γάλακτος. Τελικό συμπέρασμα του MMO είναι ότι παρά τη βελτίωση της αγοράς είναι απαραίτητη η περαιτέρω διόρθωση στις ποσότητες του παραγόμενου γάλακτος.