εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οζώδης Δερματίτιδα

0 comments

 

 

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για την οζώδη δερματίτιδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μετά τη θετική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.
 
 
 
Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αγορά 440.000 εμβολίων κατά της οζώδους δερματίτιδας έχει προχωρήσει αυτές τις ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ εγκρίθηκε από την ΕΕ –μετά από σχετικό ελληνικό αίτημα– η προσφορά άλλων 50.000 εμβολίων. Στόχος, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, είναι να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας μας. «Στο πρόγραμμα των εμβολιασμών μπαίνει όλη χώρα, με πρώτες τις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα –Ήπειρος και Θεσσαλία– και θα συνεχίσουμε στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο». Όπως εξηγεί, ο ευρωπαϊκός κανονισμός σχετικά με τις ζωονόσους χρειάζεται αλλαγή, γιατί βάσει αυτού, η χώρα περίμενε να έρθει το πρόβλημα μέσα στα σύνορα για να γίνουν οι εμβολιασμοί.
 
Το θέμα της οζώδους δερματίτιδας συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας (18/7/2016) όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη.
 
Για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, η Ελλάδα στήριξε το αίτημα του Αυστριακού Υπουργού τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης για όλα τα κράτη μέλη που γειτνιάζουν με τρίτες χώρες στις οποίες υπάρχουν εκτεταμένες επιζωοτίες. Ζητήθηκε επιπλέον η κατανομή εμβολίων από την Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Εμβολίων, ώστε να εξασφαλιστεί μία διασυνοριακή ζώνη εμβολιασμού των Ευρωπαϊκών Χωρών και των γειτονικών Τρίτων Χωρών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε επιπλέον 200.000 δόσεις εμβολίων. Επίσης σε νομοθετικό επίπεδο ζητήθηκε η επιτάχυνση αναθεώρησης της Οδηγίας 1992/119, ώστε να επιτρέπεται ο προληπτικός εμβολιασμός και να επανεξεταστεί η πολιτική  της ολικής θανάτωσης στην περίπτωση των ζώων που έχουν εμβολιαστεί καθώς και η τροποποίηση των σχετικών εκτελεστικών αποφάσεων ώστε να ρυθμιστούν θέματα για την απαγόρευση των προϊόντων που δεν θα δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, όσον αφορά στο κρέας και τα παραγόμενα προϊόντα.
 
Με ειδικό σημείωμα που κατέθεσε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 18 Ιουλίου, η αυστριακή αντιπροσωπεία έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του κινδύνου από την οζώδη δερματίτιδα, ζητώντας από την Κομισιόν νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τους προληπτικούς εμβολιασμούς για χώρες ή περιοχές που τελούν υπό απειλή.

Η ασθένεια, που πρωτοεκδηλώθηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί στα Βαλκάνια, ενδέχεται να απειλήσει τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης προσεχώς. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, ο κατεπείγων εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές απλά επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας, χωρίς να αναστέλλει την απειλή. Καθίσταται, συνεπώς, αναγκαία η κοινή αγορά και διανομή εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ καθώς και η καθιέρωση διασυνοριακών ζωνών εμβολιασμού σε κράτη-μέλη και τρίτες χώρες.
 
Σημειώθηκε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η εφαρμογή  υποχρεωτικού εμβολιασμού στη FYROM, στη κοινή συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα και σε βάθος 50 χιλιομέτρων στη χώρα αυτή.
 
Εν τω μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FΑΟ) συναντήθηκε στις 25 Ιουλίου στο Βελιγράδι (Σερβία) και επανεξέτασε τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης και αξιολόγησε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, με στόχο να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση της οζώδους δερματίτιδας.
 
«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής δεν μπορούν να θέσουν την ασθένεια υπό έλεγχο με την υφιστάμενη πολιτική», δήλωσε ο αξιωματικός ζωικής παραγωγής και υγείας, Αντρέι Ροζστάλνι, ο οποίος εκπροσωπεί τον FAO στην εκδήλωση. «Από τότε που η οζώδης δερματίτιδα εισήλθε στην Ελλάδα στα τέλη του 2015, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στις αρχές του 2016, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί με ανησυχητικό ρυθμό. Οι νέες χώρες που έχουν πληγεί τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβάνουν τη Σερβία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο», σημείωσε ο ίδιος.

Η οζώδης δερματίτιδα είναι μια ιογενής νόσος των βοοειδών της οποίας -όπως υποδηλώνει το όνομα της – τα συμπτώματα είναι πολύ εμφανή στο δέρμα του ζώου. Μεταδίδεται από τα κουνούπια, τις μύγες και τα’ άλλα έντομα και εξαπλώνεται πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στη ζωική παραγωγή (μείωση γαλακτοπαραγωγής, βλάβη στο δέρμα των ζώων, στειρότητα στους ταύρους) και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο του ζώου.

Η σημερινή ημερίδα του FAO θα προβεί στον απολογισμό της παρούσας κατάστασης, θα σημειωθεί, που στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια είναι πιθανό η ασθένεια να εξαπλωθεί σε επόμενο χρόνο, και θα προχωρήσει σε συστάσεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες στις πληγείσες και σε κίνδυνο χώρες.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης», αναφέρει ο Ροζστάλνι, «η επιστήμη πίσω από τη μετάδοση θα συζητηθεί, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών οδών για τη μετάδοση του ιού στο κρέας και το γάλα, ιοί που μεταδίδονται από φορείς ή άλλους τρόπους μετάδοσης. Οι επιστήμονες πρέπει να προσδιορίσουν τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τις διαφορετικές μορφές μετάδοσης και των κρίσιμων μέτρων μείωσης του κινδύνου. Θα πρέπει να δημιουργεί μια τεχνικά ορθή βάση για την παροχή συμβουλών πολιτικής».

Με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης, η πιθανότητα εισβολής σε χώρες που δεν έχουν ακόμα επηρεαστεί είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα για χώρες που συνορεύουν και για εμπορικούς εταίρους, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ασθένεια να παραμείνει ενδημική στην περιοχή. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατ. βοοειδή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση ο FAO.

Εμπειρογνώμονες στους ιούς και στην επιδημιολογία, ειδικοί αξιολόγησης κινδύνου,  επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του FAO και άλλοι ειδικοί από χώρες σ’ όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Βελιγράδι.
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Σερβίας για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, καθώς μετά τη χώρα μας και τη Βουλγαρία, η νόσος πλήττει σε σημαντικό βαθμό και τις σερβικές βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, το πρώτο κρούσμα οζώδους στη Σερβία εμφανίστηκε στις 8 Ιουνίου και μέχρι σήμερα η νόσος έχει εξαπλωθεί σε αρκετές μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη νότια Σερβία, κοντά στα σύνορα με τη FYROM.
 
Οι αρμόδιες αρχές απαγόρευσαν την εισαγωγή βοοειδών, βόειου κρέατος και ζωικών προϊόντων από τη FYROM, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία και εφαρμόζουν τα απαιτούμενα μέτρα βιοασφάλειας. Σύμφωνα με το USDA από τις αρχές του 2016 στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία θανατώθηκαν εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών 7.000 αγελάδες, ενώ στη Σερβία οι Αρχές εκτιμούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η νόσος να «χτυπήσει» 5.000 με 6.000 βοοειδή.