εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χρηματοδότηση των Αγροτών – Αναγραφή Προέλευσης

0 comments

 

 
Νέο χρηματοδοτικό μοντέλο με σκοπό να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και την  αναγραφή της προέλευσης σε κάποια αγροτικά προϊόντα συζητούν οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.
 
 
 
Ένα νέο μοντέλο χρηματοδοτικών εγγυήσεων για τη γεωργία, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους υπουργούς Γεωργίας των κρατών μελών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα 20 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο.
 
Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα μπορούν να το προσαρμόσουν και να το χρησιμοποιήσουν ως υπόδειγμα για τη δημιουργία χρηματοοικονομικών μέσων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, π.χ. για εξασφάλιση επενδυτικών δανείων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για την μεταποίηση και την εμπορία, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και πολλούς άλλους τομείς.
 
Αναγραφή της προέλευσης σε αγροτικά προϊόντα
 
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου έχει ενταχθεί και το θέμα με τίτλο «Ένδειξη της χώρας καταγωγής για ορισμένα προϊόντα διατροφής» και αφορά το γάλα συσκευασμένο και ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως:
 
-την σήμανση κρεάτων (χοιροειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και πουλερικών)
-μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής
-προϊόντων από ένα μόνο συστατικό
-συστατικών που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% των τροφίμων
 
Γεγονός που δικαιώνει και το πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας μας για την αναγραφή στις συσκευασίες της προέλευσης του γάλακτος παρά τις αντιρρήσεις, κυρίως των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών που προσδοκούν σε φθηνές εισαγωγές, μετά την κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων της Ε.Ε. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη 16 Απριλίου από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, κ. Β. Αποστόλου, η χώρα μας υποστηρίζει το συγκεκριμένο αίτημα, που πλέον συναντά την αποδοχή πολλών άλλων κρατών μελών, και θα θέσει «κόκκινες γραμμές» μόνο σε ζητήματα επιμήκυνσης του χρόνου για το «παστεριωμένο φρέσκο γάλα».