εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Αγορά Πουλερικών στην Τουρκία

0 comments

 

 
 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η αγορά πουλερικών στην Τουρκία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά του τομέα παγκοσμίως. 
 
 
 
Το Ιράκ αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό όσον αφορά στις εξαγωγές τουρκικών πουλερικών. Ωστόσο σήμερα – σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά σε ανακοίνωσή του το γραφείο εμποριών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη – κινδυνεύει η εν λόγω αγορά να χαθεί για την Τουρκία λόγω των υψηλών επιπρόσθετων δασμών που έχουν επιβληθεί από τις ιρακινές αρχές.
 
Με τους νέους δασμούς οι Τούρκοι εξαγωγείς πουλερικών υποχρεούνται να πληρώσουν 290$ ανά τα τόνο από 35$. ΟΙ Τούρκοι παραγωγοί εξήγαγαν, το 2014, 227.000 τόνους πουλερικών στο Ιράκ αξίας 443 εκ.$.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Παραγωγών Κρέατος Τουρκίας, κ. Sait Koca, η αύξηση του δασμού θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η μεγαλύτερη αγορά τους εξωτερικού προς όφελος των Βραζιλιάνων εξαγωγέων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις εισαγωγές πουλερικών από τη Βραζιλία ή το Ιράν ο εισαγωγικός δασμός δεν έχει αυξηθεί και παραμένει 35$ ανά τόνο.