εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αναγραφή της Προέλευσης του Γάλακτος

0 comments

 

 
Δικαιώνεται το πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας μας για την αναγραφή στις συσκευασίες της προέλευσης του γάλακτος.
 
 
 
Ήδη τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν ήδη ξεκινήσει την σχετική διαβούλευση για να το επιτρέψουν και το θέμα έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που συνεδριάζει την Δευτέρα 20 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

Η συζήτηση αυτή γίνεται παρά τις αντιρρήσεις, κυρίως των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών που προσδοκούν σε φθηνές εισαγωγές, καθώς μετά την κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων της Ε.Ε. μελετάται πλέον να επιτραπεί χωρίς τα προσχήματα «περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού»
 
Όπως αναφέρθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, κ. Β. Αποστόλου, η χώρα μας υποστηρίζει το συγκεκριμένο αίτημα, που πλέον συναντά την αποδοχή πολλών άλλων κρατών μελών, και θα θέσει «κόκκινες γραμμές» μόνο σε ζητήματα επιμήκυνσης του χρόνου για το «παστεριωμένο φρέσκο γάλα».
 
Όσον αφορά την συζήτηση του στο Συμβούλιο, έχει ενταχθεί ως θέμα με τον τίτλο «Ένδειξη της χώρας καταγωγής για ορισμένα προϊόντα διατροφής» και αφορά το γάλα συσκευασμένο και ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως:
-την σήμανση κρεάτων (χοιροειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και πουλερικών)
-μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής
-προϊόντων από ένα μόνο συστατικό
-συστατικών που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% των τροφίμων