εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

0 comments

 

 
Τα αγροτικά θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ -γνωστή και ως TTIP  συζητήθηκαν στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου.
 
 
 
Εν τω μεταξύ, τα θέματα αυτά συζητιούνται σε θεματικές επιτροπές. Συγκεκριμένα οι 11 από τις 13 επιτροπές που καλούνται να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της συμφωνίας, θα ψηφίσουν τις θέσεις τους.
 
Εκτός της Επιτροπής Γεωργίας, με το θέμα θα ασχοληθούν οι Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Διεθνούς Εμπορίου, καθώς και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου η οποία είναι η αρμόδια για την σύνταξη της τελικής θέσης του Ευρωκοινοβουλίου, που πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια πριν το καλοκαίρι, ενώ με το θέμα θα ασχοληθούν οι Επιτροπές Πολιτισμού, Αναφορών και Οικονομικών.
 
Σημειώνεται πως όλες οι επιτροπές θα συζητήσουν για την πρόταση της έκθεσης, παρόλο που η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί όταν και οι 13 επιτροπές που εργάζονται για τη συμφωνία ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους.
 
Οι συστάσεις της Επιτροπής Γεωργίας
 
Όσον αφορά την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου θα συζητήσει πάνω σε ένα σχέδιο συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις εν λόγω διαπραγματεύσεις που έχει συνταχθεί από τους συντονιστές της Επιτροπής Paolo de Castro (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ιταλία ) και James Nicholson (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) με το οποίο καλούν την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να συμπεριλάβει στην πρόταση ψηφίσματός της τις ακόλουθες προτάσεις:
 
Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο γεωργικός τομέας της ΕΕ, εκτός από εξαιρετικά ευαίσθητο και σημαντικό τμήμα των διαπραγματεύσεων για την TTIP, συνιστά επίσης έναν τομέα στον οποίο η ΕΕ πρόκειται να επωφεληθεί τα μέγιστα από τις νέες ή αυξημένες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά, δεδομένου ότι εμφανίζει ήδη σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ•
 
Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι για την ευρωπαϊκή γεωργία είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μια αμοιβαίως επωφελής εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρώπης ως βασικού παράγοντα στην παγκόσμια αγορά•
 
Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σεβασμός των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων και υγείας ανθρώπων και ζώων, θα αποτελεί θεμελιώδη αρχή των διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή γεωργία•
 
1. καλεί την Επιτροπή:
 
α. να δώσει προτεραιότητα σε μια φιλόδοξη και ισορροπημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη γεωργία, εξετάζοντας τα τρία βασικά στοιχεία τους (πρόσβαση στην αγορά, γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς και υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα) εγκαίρως και παράλληλα στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να δοθεί στο Κοινοβούλιο επαρκής χρόνος για να συζητήσει και να αξιολογήσει το εν λόγω κεφάλαιο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους ευρωπαίους πολίτες.
 
β. να δεσμευτεί ρητώς να διατηρήσει επακριβώς τα πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία ανθρώπων και ζώων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ, και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπονομεύονται θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ όπως η αρχή της προφύλαξης.
 
γ. να εξασφαλίσει ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη γεωργία που να αντικατοπτρίζει τόσο τα επιθετικά όσο και τα αμυντικά συμφέροντα του γεωργικού τομέα της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάργηση ή τη μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών, και ιδίως όσον αφορά τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα και τις διαδικασίες, έτσι ώστε οι παραγωγοί της ΕΕ να αποκομίσουν πραγματικό κέρδος όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.
 
δ. να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού, προβλέποντας ειδική μεταχείριση ορισμένων προϊόντων ως ευαίσθητων σε περιπτώσεις όπου ο άμεσος ανταγωνισμός θα εξέθετε τους γεωργικούς παραγωγούς της ΕΕ σε υπερβολική πίεση, όπως σε περιπτώσεις που οι κανονιστικοί όροι και το σχετικό κόστος παραγωγής στην ΕΕ διαφέρουν από εκείνα των ΗΠΑ.
 
ε. να εξασφαλίσει τη σημαντικά βελτιωμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ και την καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών, δεδομένου ότι αυτά συνιστούν βασικά στοιχεία μιας ισορροπημένης συμφωνίας, ακολουθώντας ως παράδειγμα το σχετικό κεφάλαιο της ΣΟΕΣ με τον Καναδά.
 
στ. να εξασφαλίσει με απολύτως διαφανή, έγκαιρο και ολοκληρωμένο τρόπο τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων του τομέα της γεωργίας σε όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων.