εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Ευρωπαϊκού Κρέατος

0 comments
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει πρόσφατη (26/2) έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ο κλάδος του κρέατος της Ε.Ε. αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής και των εξαγωγών.
 
 
 
Η έκθεση του USDA έχει τίτλο: Ο ευρωπαϊκός κλάδος του κρέατος αντέχει το ρώσικο εμπάργκο (EU Meat Sector Withstands Russian Ban) και εκεί αναφέρεται, ότι παρά τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές χοιρινού και βοδινού κρέατος, ο κλάδος του κρέατος της Ε.Ε. αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής και των εξαγωγών, με τα ευρωπαϊκά προϊόντα κρέατος να  βρίσκουν διέξοδο σε νέες αγορές μετά το ρώσικο εμπάργκο.
 
Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι εξαγωγές έχουν αναδιοργανωθεί σε εναλλακτικές αγορές. Με βάση την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, οι εξαγωγές βοδινού και χοιρινού κρέατος της ΕΕ προβλέπεται να επεκταθούν το 2015. Ειδικότερα η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αυξάνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, από ότι αναμενόταν αναφέρουν τα στοιχεία.
 
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του 2014, η παραγωγή βοείου κρέατος αυξήθηκε κατά 0,23%. Αυξημένη παραγωγή βοείου κρέατος σημειώθηκε στην Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. «Οι εισαγωγές βοείου κρέατος της ΕΕ εξακολουθούν να συρρικνώνονται από τους κύριους προμηθευτές, όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Αργεντινή» συμπληρώνει το USDA.
 
Και προσθέτει, ότι μετά το ρώσικο εμπάργκο (7 Αυγούστου 2014) οι ευρωπαϊκές εξαγωγές βοείου κρέατος διοχετεύθηκαν κυρίως στη βαλκανική αγορά καθώς επίσης σε χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ (κυρίως από Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία). «Οι προοπτικές για τις εξαγωγές βοείου κρέατος της Ε.Ε. είναι πολλά υποσχόμενη. Στις 30 Δεκεμβρίου 2014, η Ιρλανδία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε. που πέτυχε εγκεκριμένο καθεστώς ισοδυναμίας για το σύστημα ελέγχου στο βόειο κρέας με τις ΗΠΑ. Αυτό ανοίγει το δρόμο για τις εξαγωγές βοείου κρέατος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες» τονίζει το USDA.
 
Όσον αφορά τον τομέα του χοιρινού κρέατος, τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας αναφέρουν ότι παρά τις χαμηλές τιμές, ο αριθμός των χοιρομητέρων σταθεροποιήθηκε στα 12,5 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 2014. «Η φετινή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το επίπεδο του 2014. Ο τομέας της χοιροτροφίας στην Ε.Ε. έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να βρει εναλλακτικές αγορές, και αναμένεται περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 
 
Τέλος να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω προς τις ασιατικές και αφρικανικές αγορές.