εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνικό Σήμα για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα

0 comments

 

 
Αυτοδίκαια μπορούν να χρησιμοποιούν το Ελληνικό Σήμα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο Μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
 
 
Οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και καταχωρημένες στο «Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσεως των ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ, που τηρεί ο Οργανισμός για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία ελληνικών τυριών ΠΟΠ, καταχωρούνται αυτοδίκαια και στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελληνικών Προϊόντων.
 
Οι επιχειρήσεις αυτές – αναφέρει ο ΕΛΓΟ – δικαιούνται τη χρήση του Ελληνικού σήματος, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις προβλέπεται και επιτόπιος έλεγχος, ώστε να εξακριβωθεί η συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
 
Ο «ΕΛΓΟ – Δήμητρα» αποτελεί σήμερα τον Φορέα απονομής του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και έχει ξεκινήσει άμεσα ελέγχους για την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων απονομής και διατήρησής του.
 
Από πλευράς του Οργανισμού έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες και αναμένεται η ολοκλήρωση του ‘‘Ηλεκτρονικού Μητρώου Ελληνικών Προϊόντων-Υπηρεσιών’’ που τηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ώστε να καταχωρηθούν οι επιχειρήσεις και να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το Ελληνικό Σήμα στα προϊόντα τους.
 
Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα έχει ως βασική του προτεραιότητα τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των συστημάτων πιστοποίησης, για την προστασία των συμφερόντων των παραγωγών, την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους.
 
Σε ότι αφορά τον τομέα του γάλακτος, ο Οργανισμός «ΕΛΓΟ – Δήμητρα» είναι ο αρμόδιος φορέας που πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους στις επιχειρήσεις γάλακτος με σκοπό:
 
• Τον έλεγχο της ποιότητας του νωπού γάλακτος διενεργώντας παράλληλα χιλιάδες αναλύσεις.
• Τον έλεγχο της νόμιμης χρήσης όλων των ειδών γάλακτος στα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα
• Τη διαπίστωση της μη χρήσης πρώτων υλών, προέλευσης τρίτων χωρών, για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε εγκαταστάσεις μεταποίησης που έχουν επιδοτηθεί από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.
• Τον έλεγχο της ορθότητας των ισχυρισμών για την γεωγραφική προέλευση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και τη διακίνηση, διάθεση και παράδοση υποπροϊόντων γάλατος μέσα από εκτεταμένους ελέγχους των ισοζυγίων γάλακτος των επιχειρήσεων.
• Την πιστοποίηση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ/ΠΓΕ).