εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιοαέριο από Απόβλητα Σφαγείων

0 comments
 
 
Ξεκίνησε από τις αρχές του Φεβρουαρίου η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος μετατροπής οργανικών αποβλήτων από σφαγεία σε βιοαέριο σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής, στην Ουγκάντα, την Αιθιοπία και την Τανζανία.
 
 
 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Σουηδική Υπηρεσία Συνεργασίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (SIDA) μέσω του δικτύου καινοτομιών της για την Ανατολική Αφρική, με στόχο την εκπαίδευση και ανάπτυξη τεχνολογίας στη γεωργική βιομηχανία και την πιο αποτελεσματική ενεργειακή παραγωγή και διαχείριση.
Η πρωτεύουσα Καμπάλα της Ουγκάντας μαστίζεται από συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες πολλές φορές διαρκούν έως και δώδεκα ώρες, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη χρήση γεννητριών ντίζελ, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και έχουν επιπροσθέτως υψηλότερο κόστος λειτουργίας.
 
Από αυτές τις διακοπές επηρεάζεται και η λειτουργία των μεγάλων σφαγείων της πόλης, τα οποία λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα λόγω υψηλής ζήτησης. Το μεγαλύτερο σφαγείο στην Καμπάλα θανατώνει καθημερινά 700 βοοειδή, 200 πρόβατα και 300 κοτόπουλα για τις τοπικές αγορές, παράγοντας τεράστιες ποσότητες αίματος, βιολυμάτων και άλλων οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν απευθείας στη γειτονική λίμνη Βικτόρια.
 
Η νέα πολιτική της κυβέρνησης για μεγαλύτερη επεξεργασία των γεωργικών προϊόντων συνοδεύεται από την αύξηση των οργανικών αποβλήτων, τα οποία επίσης καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινα σώματα.
 
Το νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο μεγάλο σφαγείο της Καμπάλα περνάει τα απόβλητα από μία διαδικασία ζύμωσης που απελευθερώνει μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού και την ηλεκτροδότηση των γεννητριών των εγκαταστάσεων των σφαγείων.
 
«Παράγουμε καθημερινά περίπου 10 με 15 κυβικά μέτρα βιοαερίου κατά μέσο όρο», δήλωσε ο Τζόζεφ Κυαμπάντε, καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Μακερέρε και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
 
«Με 60 κυβικά μέτρα αερίου θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ενέργεια για 15 μονάδες φωτισμού, 15 καταψύκτες και 15 ψυγεία στο σφαγείο, εξοικονομώντας περίπου 8 εκατομμύρια σελίνια Ουγκάντας ή 2500 ευρώ το μήνα», πρόσθεσε.
 
Η νέα μονάδα επεξεργασίας επιπλέον χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελ για να θερμαίνει νερό και να ανεβάζει τη θερμοκρασία στο χωνευτή των αποβλήτων, επιτρέποντας μεγαλύτερη παραγωγή μεθανίου.
 
Προς το παρόν η μονάδα επεξεργάζεται το 40 τοις εκατό των αποβλήτων του σφαγείου, αλλά σύντομα θα φτάσει το 100 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Κυαμπάντε.