εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορικές Συμφωνίες Ε.Ε. – ΗΠΑ

0 comments

 

 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca, με αφορμή τις συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, εφιστούν την προσοχή στην άρση εμπορικών εμποδίων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
 
 
 
Οι καταναλωτές των ΗΠΑ, εκτιμούν όλο και περισσότερο την ποιότητα παραγωγής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., αλλά η γραφειοκρατία και άλλα εμπορικά εμπόδια εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές να αποκτήσουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, γεγονός που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια των συνομιλιών για το για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Τα παραπάνω τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, από τον Γενικό Γραμματέα των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, κατά την διάρκεια μιας κομβικής συνάντησης ενδιαφερομένων στις 4 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
 
Αναλυτικότερα επί τους θέματος ο κ Pesonen δήλωσε: «Υπάρχουν ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις από μια πιθανή συμφωνία. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για τα γεωργικά μας διατροφικά  προϊόντα και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Μια σημαντική ανησυχία για μας είναι η γραφειοκρατία και τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας στις εξαγωγές προϊόντων προς τις ΗΠΑ, όπως οι δαπανηροί κανόνες επισήμανσης και ναυτιλίας».
 
« Η κατάργηση των μη δασμολογικών φραγμών θα παράσχει τα μεγαλύτερα οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – τα τρία τέταρτα συγκεκριμένα. Μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ, έχουμε υποβάλει μαζί μια έκθεση που θα απαριθμεί τους φραγμούς που πρέπει να αφαιρεθούν, για παράδειγμα, η διαδικασία για τα φρούτα και τα λαχανικά εμποδίζει την είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι ένα αργό και περίπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα που αυξάνει το κόστος των παραγωγών. Επίσης, είναι αδύνατη η πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ προϊόντων που χρησιμοποιούν γάλα κατηγορίας Α και ορισμένων τυριών που παρασκευάζονται από νωπό γάλα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μεθόδους δοκιμών οι οποίες δεν είναι οι ίδιες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επίσης, αρνείται η πρόσβαση τυριών της ΕΕ στην αγορά των ΗΠΑ λόγω ετικετών που είναι στην ίδια μορφή. Το βοδινό κρέας της ΕΕ δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, παρά την απόφαση των αρχών τους να επιτρέπουν την εισαγωγή κατά το 2014. Αυτά τα θέματα τα οποία μπλοκάρουν αποτελεσματικά τις εξαγωγές προς την αγορά των ΗΠΑ πρέπει να ξεπεραστούν, εάν θέλουμε μια επιτυχή συμφωνία. Επίσης, πρέπει να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ το σύστημα της Ε.Ε. για τις γεωγραφικές προελεύσεις προκειμένου να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα από τις απομιμήσεις» επισήμανε ο κ. Pesonen.