εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόγραμμα Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου

0 comments

 

Η παραγωγή ζωοτροφών, η μελισσοκομία και 9 ακόμα αγροτικά προϊόντα εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (εκτός Εύβοιας και Κρήτης), το οποίο θα συνεχιστεί και το 2015. 
 
 
 
Πρόκειται για: τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τα φασόλια και το βρώσιμο λαθούρι, τα αμπέλια, οι ελιές, οι πατάτες, το τοματάκι Σαντορίνης, η αγκινάρα Τήνου, τα εσπεριδοειδή, η μαστίχα Χίου, το κριθάρι Λήμνου και τα παραδοσιακά τυριά. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνολικές δαπάνες του προγράμματος για το 2015 έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών της Λέσβου και Λήμνου. Πέρσι οι συνολικές δαπάνες για το πρόγραμμα ανήλθαν στα 18.857.000 ευρώ.


Ζωοτροφές
 
Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που περιλαμβάνουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης και Εύβοιας, κατανέμεται ετησίως ποσότητα ζωοτροφών που προορίζονται είτε άμεσα για τη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου των νησιών είτε για την παραγωγή παρασκευασμάτων από τοπικές βιομηχανίες και στη συνέχεια τη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου των νησιών της οποίας η μεταφορά ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς μέρους των αναγκών σε ζωοτροφές των εν λόγω νησιών.
 
Δαμάσκηνα Σκοπέλου
 
Η ποικιλία δαμάσκηνων “Σκοπέλου” καλλιεργείται παραδοσιακά στη νήσο Σκόπελο, σε έκταση 25 εκταρίων, στα οποία οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος νωπού και αποξηραμένου. Εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς των γεωργικών εισροών που απαιτούνται για την παραγωγή του δαμάσκηνου, το κόστος παραγωγής του προϊόντος είναι μεγάλο. Για την κάλυψη μέρους του μεγάλου κόστους παραγωγής ενισχύεται η καλλιέργεια με το πρόγραμμα (στο παρελθόν με το ποσό των 500 ευρώ ανά εκτάριο). Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται σε ένα μεγάλο ποσοστό το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους με δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την καρπόδεση, γεγονός που είναι συχνό στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.
 
Φασόλια και Βρώσιμο Λαθούρι
 
Τα Φασόλια και το Βρώσιμο Λαθούρι αποτελούν τοπικής σημασίας προϊόντα, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου κατά Νομό. Η φάβα αποτελεί παραδοσιακή καλλιέργεια της Σαντορίνης και είναι το είδος Lathyrus sp. της οικογένειας των ψυχανθών, που καλλιεργείται στη Σαντορίνη εδώ και τουλάχιστον 3.600 χρόνια, αφού γενετικό υλικό του είδους έχει βρεθεί και ταυτοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Αποτελεί επώνυμο προϊόν υψηλής ποιότητας και γι’ αυτό έχει κατατεθεί φάκελος στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώρισή του ως προϊόν Π.Ο.Π. Προβλέπεται στρεμματική ενίσχυση της καλλιέργειας, αφού η απόδοσή της συνήθως δεν καλύπτει το καλλιεργητικό κόστος.
 
Μελισσοκομία
 
Δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι:
α) μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί,
β) ενώσεις παραγωγών των οποίων τα μέλη ή ορισμένα εκ των μελών τους είναι εν ενεργεία μελισσοκόμοι, και
γ) ομάδες παραγωγών των οποίων τα μέλη ή ορισμένα εκ των μελών τους είναι εν ενεργεία μελισσοκόμοι, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτοί/ές:
1) δραστηριοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, 
2) τα μέλη τους διαμένουν μονίμως εντός του γεωγραφικού χώρου που καλύπτουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και διατηρούν τα μελισσοσμήνη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντός του γεωγραφικού χώρου που καλύπτουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
 
Αμπελοοινικός τομέας
 
Προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (μέχρι τώρα 700 ευρώ ανά εκτάριο), με σκοπό τη διατήρηση αμπελώνων που προορίζονται για την παραγωγή οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και οίνων με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) σε ζώνες παραδοσιακής καλλιέργειας των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους.
 
Διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων
 
Στα μικρά νησιά του Αιγαίου καλλιεργούνται 96.600 εκτάρια με ελιές που ανήκουν κυρίως σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Στο πρόγραμμα ενίσχυσης για τον τομέα του ελαιολάδου προβλέπεται κατά αποκοπή ενίσχυση στους ελαιοκαλλιεργητές των μικρών νησιών του Αιγαίου, (το ύψους της ήταν στα 145 ευρώ ανά εκτάριο), με σκοπό τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελαιώνες συντηρούνται και διατηρούνται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται καλές συνθήκες παραγωγής.
 
Τοματάκι Σαντορίνης
 
Παραδοσιακή καλλιέργεια που γίνεται μόνο στη Σαντορίνη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί αναπτύσσει τα μοναδικά οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, που οφείλονται στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του νησιού. Αποτελεί σημαντική καλλιέργεια για το νησί της Σαντορίνης, με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία του νησιού. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 50 εκτάρια, με μέσο κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών καλλιέργειας και της ιδιαιτερότητας του προϊόντος.
 
Αγκινάρα Τήνου
 
Η αγκινάρα καλλιεργείται στην Τήνο στην περιοχή Λειβάδι Κώμης – Καλλονής του Δήμου Εξωμβούργου. Η ενίσχυση αποσκοπεί στη διατήρηση της καλλιέργειας και την αύξηση της παραγωγής, με σκοπό την ανάδειξή της ως ποιοτικού προϊόντος. Προτείνεται η ενίσχυση ανά εκτάριο της καλλιέργειας, γιατί η απόδοσή της συνήθως δεν καλύπτει το κόστος της καλλιέργειας. Η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται στα 25 εκτάρια συνολικά, με μέσο κόστος παραγωγής ιδιαίτερα υψηλό.
 
Εσπεριδοειδή
 
Όσον αφορά στον τομέα των εσπεριδοειδών, στα μικρά νησιά του Αιγαίου η καλλιέργειά τους θεωρείται παραδοσιακή, με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και το περιβάλλον τους. Επισημαίνεται ότι ορισμένες ποικιλίες, όπως για παράδειγμα τα μανταρίνια της Καλύμνου δεν καλλιεργούνται σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας.