εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρωσικό Εμπάργκο στα Αγροτικά Προϊόντα

0 comments

 

Νέα μέτρα για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα αναζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
 
 
 
Οι εξελίξεις στις αγορές αγροτικών προϊόντων, ιδίως ο αντίκτυπος από την απαγόρευση εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία από τον προηγούμενο Αύγουστο και τα μέτρα αντιμετώπισής του, είναι στα βασικά θέματα που θα συζητήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Λετονού υπουργού Γεωργίας Jānis Dūklavs.
 
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε η Λετονική προεδρία της Ε.Ε., προς τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών, για την διευκόλυνση της συζήτησης η κατάσταση έχει ως εξής:
 
Στις 6 Αυγούστου 2014 η Ρωσία απαγόρευσε, για διάστημα ενός έτους, τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων καταγωγής ΕΕ, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Αυστραλίας και Νορβηγίας. Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένα προϊόντα διαφόρων κλάδων παραγωγής, ειδικότερα τα οπωροκηπευτικά, τα γαλακτοκομικά, το βόειο και το χοίρειο κρέας και το κρέας πουλερικών.
 
Οι επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ της εν λόγω απαγόρευσης εισαγωγών συζητήθηκαν σε αρκετές συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (ΕΕΓ), καθώς και σε επίπεδο Συμβουλίου. Η πιο πρόσφατη σχετική συζήτηση διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της ΕΕΓ στις 12 Ιανουαρίου 2015. Όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση εκείνη, ανταποκρίθηκε στην απαγόρευση με τη δρομολόγηση επειγόντων μέτρων υποστήριξης της αγοράς οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και την κινητοποίηση οικονομικών πόρων για προγράμματα προώθησης της ΚΓΠ.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε εξάλλου ότι τα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά έχουν παραταθεί και παραμένουν σε ισχύ για το 2015. Επισήμανε εξάλλου ότι προβλέφθηκε υποστήριξη προς τον κλάδο των γαλακτοκομικών και υπενθύμισε ότι παραμένουν σε ισχύ ορισμένα μέτρα που προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την αγορά. Μολονότι δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής παραγγελίες για βούτυρο και ημιαποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη στα πλαίσια της παρέμβασης του δημοσίου, έχουν ανακοινωθεί ενισχύσεις προς την ιδιωτική αποθήκευση. Διαβεβαιώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών που θα αντικαταστήσουν τη ρωσική αγορά για τα προϊόντα της ΕΕ και όπου θα ληφθεί κυρίως μέριμνα για την άρση των φραγμών σε σχέση με την υγειονομική και φυτοϋγειονομική προστασία. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να διαχωριστούν οι επιπτώσεις της απαγόρευσης αυτές καθαυτές από τις επιπτώσεις άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά.
 
Κατά την προαναφερόμενη συνεδρίαση της ΕΕΓ, τα κράτη μέλη ενθάρρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβαίνει σε ενεργό και στενή παρακολούθηση της κατάστασης της αγοράς και να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα. Ορισμένες αντιπροσωπίες παραδέχθηκαν εξάλλου την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ των επιπτώσεων της απαγόρευσης αυτής καθαυτής και των επιπτώσεων άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά.
 
Εκφράστηκαν πάντως ανησυχίες σχετικά με τρεις κυρίως κλάδους:

-χοίρειο κρέας: αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν να προβλεφθούν μέτρα ενίσχυσης της στοχοθετημένης ιδιωτικής αποθήκευσης για το χοίρειο κρέας.
-οπωροκηπευτικά: Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματός τους και να ληφθούν μέτρα υποστήριξης για τους παραγωγούς μελιτζάνας, γεωμήλων, λάχανου και κρεμμυδιών. Μερικά κράτη μέλη ζήτησαν να προβλεφθούν για τους μεμονωμένους παραγωγούς οπωροκηπευτικών ποσά ίσα με εκείνα που χορηγούνται σε οργανώσεις παραγωγών σε περιπτώσεις απόσυρσης από την αγορά που δεν καλύπτονται από τη δωρεάν διανομή. Επιπλέον, ορισμένες αντιπροσωπίες ζήτησαν να παραταθούν για το 2015 για όλα τα κράτη μέλη τα κονδύλια για τους 3000 τόνους οπωροκηπευτικών που προβλέπονται στο τελευταίο μέτρο έκτακτης ενίσχυσης.
-γαλακτοκομικά προϊόντα: ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να μετριαστούν οι απώλειες των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων και ανέφεραν διάφορα μέσα προς το σκοπό αυτό, λχ. καταβολή της άτοκης συμπληρωματικής εισφοράς σε πολλές δόσεις.
 
Ερωτήσεις προς τα κράτη μέλη
 
Βάσει των ανωτέρω και ενόψει της οργάνωσης της ανταλλαγής απόψεων κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, η προεδρία καλεί τις αντιπροσωπίες που επιθυμούν να παρέμβουν στη συζήτηση να μελετήσουν τις ακόλουθες ερωτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της απαγόρευσης εισαγωγών, τις πιθανές επιπτώσεις άλλων παραγόντων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς:
 
α. Κρίνετε ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η ΕΕ έχουν συμβάλει στην άμβλυνση της κατάστασης στον κλάδο;
 
β. Ποια κρίνετε ως βάσιμα ποσοτικά κριτήρια για το χαρακτηρισμό της κατάστασης της αγοράς ως κρίσιμης;
 
γ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια καλύτερη εκτίμηση των αντίστοιχων επιπτώσεων από την απαγόρευση εξαγωγών της Ρωσίας, αφενός, και άλλων πιθανών παραγόντων, αφετέρου, ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει κατά την κρίση σας να ληφθούν κατά προτεραιότητα;