εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγές Χοιρινού Κρέατος στη Ρωσία

0 comments
 
Το ρωσικό εμπάργκο και ιδιαίτερα το θέμα των εξαγωγών χοιρινού κρέατος στη Ρωσία, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ και όχι μεμονωμένα.
 
 
 
Αυτό τόνισαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι ζητώντας από τα κράτη μέλη να αποστασιοποιηθούν από τις διμερείς συνομιλίες για άνοιγμα της ρωσικής αγοράς στο ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας μετά την απαγόρευση του Αυγούστου, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιεί το θέμα ως ένα εργαλείο για να διασπάσει το μπλοκ.

Μιλώντας στα πλαίσια του Συμβουλίου Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, είπε στους υπουργούς γεωργίας «η πρακτική διμερών συμφωνιών εκτός του πλαισίου της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή». 

Αυτή η αντίδραση του Επιτρόπου Υγείας, έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία (Rosselkhoznadzor) θα επιτρέψει την εισαγωγών προϊόντων κρέατος, που δεν βρίσκονται στην λεγόμενη «λίστα κυρώσεων» μόνο σε έξι χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία). Τα προϊόντα αυτά είναι το χοιρινό λίπος, το λαρδί και τα εντόσθια.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ανέφερε στο Συμβούλιο Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ότι αναγνωρίζει ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας έχει προβλήματα ειδικά μετά τη ρωσική απαγόρευση. Πρόσθεσε ακόμα, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 77% του μεριδίου αγοράς για το χοιρινό κρέας της ΕΕ που κατευθυνόταν στη Ρωσία, κατευθύνεται στις αγορές των Φιλιππίνων και της Νότιας Κορέας.

Από την πλευρά τους, οι αντιπροσωπίες από τη Δανία, το Βέλγιο και τη Ρουμανία παρουσίασαν στον Επίτροπο Γεωργίας, τα προβλήματα του τομέα λόγω των χαμηλών τιμών και ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετάσει αν χρειάζεται η Κομισιόν να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης στο χοιρινό κρέας, κάτι όμως που δεν πρόκειται να γίνει άμεσα.

Την ίδια ώρα, όμως που οι Βρυξέλλες αδυνατούν να λάβουν άμεσα πρόσθετα μέτρα, υπολογίζεται ότι το κόστος κάθε Ευρωπαίου χοιροτρόφου από την εισαγωγή του ρωσικού εμπάργκο είναι στα 10-20 σεντς/κιλό για κάθε ζώο, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπή Χοιρινού Κρέατος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA Pigs Committee).  Επίσης, οι τιμές του χοιρινού κρέατος έπεσαν έως και 42 σεντς/κιλό από τον Ιούλιο του 2014, σημειώνει ο πρόεδρος της IFA Pigs Committee, Πατ Ο’ Φλάχερτι.