εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα Διάρθρωση του ΥΠΑΑΤ

0 comments

 

 
Στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών στη σύνθεση και τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας,  το ΥΠΑΑΤ εντάσσεται σε ένα υπέρ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
 
 
Υπουργός του νέου υπέρ-υπουργείου είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος το Γιάννη Τσιρώνη, Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Βαγγέλη Αποστόλου και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Παναγιώτη Σγουρίδη.
 
Όλες οι  αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής Ξάνθης των ΑΝΕΛ, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής στόχος της νέας ηγεσίας στο Γεωργίας. Ο πρωτογενής τομέας όχημα ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. «Κύριο πρόβλημα της χώρας είναι σήμερα όχι μόνο το χρέος αλλά κυρίως η παραγωγική ερήμωση, η διάλυση και η υποβάθμισή της», δήλωσε κατά την ομιλία του στη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΑΑΤ, ο υπέρ-υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ερχόμαστε να αλλάξουμε πολιτικές και προσανατολισμούς» δήλωσε ο υπέρ-υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο αναβαθμισμένο πλέον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  

  Ο κ. Λαφαζάνης άφησε αιχμές για την χρησιμοποίηση του χρέους της Ελλάδας με «νέο-αποικιακό τρόπο», ώστε να καταληστευθεί η χώρα, γεγονός που οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική της υποβάθμιση. «Η χώρα στερείται καθετοποίησης στην παραγωγική της διαδικασία και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε», συνέχισε ο νέος υπερυπουργός και συμπλήρωσε «Δυστυχώς η Ελλάδα περιορίστηκε στο να γίνει ένα τουριστικό -ναυτιλιακό- χρηματοπιστωτικό κέντρο, δεν φτάνει όμως ο τουρισμός για να πάει η χώρα μπροστά, όση σημασία και αν πρέπει αν δώσουμε και στους τομείς αυτούς. Όχημα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και την έξοδο από την κρίση αποτελεί η συνολική αναβάθμιση του γεωργικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα».
 
Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ρωσικού εμπάργκο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει οικονομικές σχέσεις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες και ότι σαν χώρα της Ε.Ε. είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται σαν προτεκτοράτο των εταίρων της, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε αδιανόητη την δημοσίευση του κειμένου περί επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς την συναίνεση της χώρας μας. Μάλιστα, όπως είπε, το κείμενο αυτό «για τη δημοσίευση του οποίου η Ελλάδα δεν ερωτήθηκε ποτέ, είναι παράδειγμα της εξωτερικής πολιτικής που εφεξής δεν θα επιτραπεί να εφαρμοστεί απέναντί μας».
 
 Διαβεβαίωσε ότι η νέα ηγεσία του υπερυπουργείου θα κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια και «θα δίνει λογαριασμό μόνο στην ελληνικό λαό». Επιπλέον, τονίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα διαπλοκής αλλά αντίθετα θα δοθεί μεγάλος αγώνας για την πάταξη των πελατειακών σχέσεων και των φαινομένων διαπλοκής με μόνο στόχο «να σηκωθεί η πατρίδα στα πόδια της». Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε «τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και της απερχόμενης ηγεσίας στο δύσκολο έργο που περιμένει το υπερυπουργείο» ενώ και ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι «Δεν αμφισβητείται ο απερχόμενος Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ.Καρασμάνης και οι συνεργάτες του, για την ευαισθησία που επέδειξαν στα ζητήματα του αγροτικού χώρου και όσες κόντρες και αν υπήρξαν μεταξύ μας, αναμφισβήτητα βοήθησαν να τεθούν οι βάσεις για την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα».
 
Δυο βασικές κατευθύνσεις μας είναι να μειώσουμε το κόστος των αγροτικών προϊόντων τόσο από την άποψη των εφοδίων αλλά και από την άποψη του ενεργειακού κόστους. Και φυσικά είναι να ανακουφίσουμε τον αγρότη και να στηρίξουμε τα εισοδήματά του ιδιαίτερα θα έλεγα στο φορολογικό τομέα, όπου ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι’ αυτούς που είναι ευσυνείδητοι από το πρώτο στρέμμα και από το πρώτο ευρώ. Το 12.000 αφορολόγητο και η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομίζουμε θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για τα αγροτικά εισοδήματα", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
 
Πρόκειται για δυο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες μιας και επιβαρύνονται σημαντικά. Οι αγρότες πάντως περιμένουν την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ εντάχθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συνιστά αναβάθμιση, καθώς αναγνωρίζεται ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί ν’ αποτελέσει από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε σε δηλώσεις του στα πλαίσια της σημερινής τελετής παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ, ο νέος πολιτικός προϊστάμενος, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
 
Βασικός μας στόχος σ’ αυτή την προσπάθεια, θα είναι η εξασφάλιση βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.
 
Ως προς τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου, ανέφερε τα εξής:
 
-βελτίωση ανταγωνιστικότητας ειδικά των παραδοσιακών προϊόντων με εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας και,
 
-διασφάλιση των διατροφικών αναγκών της χώρας, με παράλληλη δημιουργία ενός αγροδιατροφικού συμπλέγματος, με έμφαση στην κτηνοτροφία.
Νωρίτερα, στην ανάγκη αντιμετώπισης άμεσων προβλημάτων διαχείρισης που προκαλούν αναστάτωση στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο αναφέρθηκε ο κ. Αποστόλου, στις πρώτες του δηλώσεις προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.
 
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως: «το μεγάλο πρόβλημα με τις κοινοτικές ενισχύσεις που βρίσκει σε αναστάτωση αυτήν την περίοδο τον κτηνοτροφικό τομέα».

Ακόμη υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί «το μεγάλο διατροφικό πρόβλημα από πλευράς κόστους», ενώ επεσήμανε ότι «είτε αρέσει είτε δεν αρέσει η ΚΑΠ και οι ενισχύσεις, είναι ένα βασικό εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και το οποίο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς».