εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Γεωργία στην Ελλάδα

0 comments

 

 
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Eurostat για την διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία επεξεργάστηκε μελέτη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται, ότι η άσκηση της γεωργίας στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση.
 
 
 
Τα 25.400.000 φθάνει ο αριθμός των ατόμων που εργάστηκαν κανονικά στον αγροτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010, ο οποίος αντιστοιχεί σε 9,1 εκατομμύρια μέση τιμή μονάδων εργασίας (ΕΜΕ). Περίπου το 92% αυτού ήταν τακτικής οικογενειακής εργασίας, όπου οι κάτοχοι των εκμεταλλεύσεων και η οικογένειά τους μαζί συνθέτουν το εργατικό δυναμικό της. Πρόκειται για ένα ποσοστό που χαρακτηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Eurostat για την διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία επεξεργάστηκε μελέτη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 το σύνολο του κανονικού εργατικού δυναμικού των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ήταν 1.212.720 άτομα, εκ των οποίων οι άνδρες ήταν 732. 410 (60,4%) και οι γυναίκες 480.310 (39,61%). Εξ αυτών το εργατικό δυναμικό των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων (δηλαδή μοναδικοί κάτοχοι + μέλη της οικογένειας) ήταν 1.186.510 άτομα, που αντιστοιχούν στο 97,8% του τακτικού εργατικού δυναμικού. Σε αυτό το νούμερο οι άνδρες είναι 709.340 (59,84% του οικογενειακού εργατικού δυναμικού) και οι γυναίκες 477.170 (40.22% του οικογενειακού εργατικού δυναμικού). Υπολείπονται 26.210 άτομα που ανήκουν σε μη οικογενειακό εργατικό δυναμικό (2,2% του τακτικού εργατικού δυναμικού) εκ των οποίων οι άνδρες ήταν 23.070 (88,0%) και οι γυναίκες 3.140 (12.0%).
 
Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ε.Ε.
 
Η γεωργία στην ΕΕ κυριαρχείται από οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, όπου τα μέλη της οικογένειας παρέχουν σημαντική εισροή εργασίας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους, και όχι πάντα με ένα κανονικό τρόπο. Τα μέλη της οικογένειας που συμβάλλουν στην γεωργική εργασία δεν λαμβάνουν πάντα ένα μισθό, αλλά συχνά αμείβονται με το συνολικό κέρδος που παράγεται από την εκμετάλλευση.
 
Επιπλέον, πολλοί γεωργοί και αγρεργάτες ασκούν την αγροτική δραστηριότητα ως μερικής απασχόλησης δραστηριότητα, ενώ η γεωργία χαρακτηρίζεται από εποχιακές δραστηριότητες. Συνεπώς, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλήρης και ακριβή εικόνα του γεωργικού εργατικού δυναμικού, τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη.
 
Εκτός της Ελλάδας, που προαναφέρθηκε, από εξ ίσου υψηλό ποσοστό αγροτικών εκμεταλλεύσεων χαρακτηρίζονται η Πολωνία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Κροατία, ενώ στο άλλο άκρο της κλίμακας είναι η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, με λιγότερο από το 30% του οικογενειακού εργατικού δυναμικού στο σύνολο του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην γεωργία.
 
Φαίνεται ότι η γεωργία εξακολουθεί να ανήκει στον ανδρικό κόσμο, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό κοιτάζοντας τα στοιχεία σε μέσες τιμές μονάδων εργασίας – ΕΜΕ. Στην ΕΕ-28, το 65% του συνολικού εργατικού δυναμικού σε ΕΜΕ είναι αρσενικό. Αυτή η εικόνα έρχεται ακόμη και στο 72% στην ΕΕ-15.
 
Το υψηλότερο ποσοστό γυναικών αγροτών μπορεί να βρεθεί στην Αυστρία (48,7%), στη Λετονία (48,4%), στη Λιθουανία (47,4%) και στη Ρουμανία (46,2%).
 
Μεταξύ του μη οικογενειακού εργατικού δυναμικού υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών αγροτών.