εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρωσικό Εμπάργκο

0 comments

 

 
Την άρση του εμπάργκο για κρέας, γαλακτοκομικά και ΠΟΠ ζητάει η Ε.Ε. από τη Ρωσία. 
 
 
 
Μόνο τα προϊόντα κρέατος (αλλαντικά), τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ περιλαμβάνονται σε επιστολή – σχετικά με τον περιορισμό του εμπάργκο – που απέστειλε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Κτηνιατρικής & Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσίας, ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., κ. Ladislav Miko. 
 
Εν τω μεταξύ καμία αναφορά δεν γίνεται στα οπωροκηπευτικά (με εξαίρεση τις πατάτες). Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται στη δυνατότητα αποκατάστασης των εξαγωγών:
 
(α) σε εξειδικευμένα προϊόντα τροφίμων (επιλεγμένα αλλαντικά και γαλακτοκομικά), παραδοσιακά προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, καθώς και
(β) σε λίπη, λαρδιά, εντόσθια.
 
«Οι εξαγωγές μπορούν να υλοποιηθούν στη βάση των υπαρχόντων κτηνιατρικών πιστοποιητικών της ΕΕ σε συνδυασμό με έλεγχο από τις αρχές της εισάγουσας χώρας. Επιπλέον, ο κος Miko σημειώνει ότι θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και οι εξαγωγές βρώσιμης πατάτας, ακολουθώντας το παράδειγμα των εξαγωγών πατάτας για σπορά, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.
 
Ο κος Miko κλείνει την επιστολή επαναδιατυπώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να συνεργαστεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε δύο τομείς που απασχολούν ιδιαιτέρως τις ρωσικές αρχές: στον τομέα της παράνομης διακίνησης προϊόντων τροφίμων και στον τομέα της αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.