εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές και Παραγωγή Αγελαδινού Γάλακτος

0 comments

 

 
Νέα μείωση στις τιμές αγελαδινού γάλακτος καταγράφει ο ΕΛΓΟ, για το μήνα Δεκέμβριο του 2014, ενώ παράλληλα καταγράφεται μείωση και της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.
 
 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο οι τιμές έπεσαν ένα ακόμη λεπτό (στα 41 λεπτά από τα 42 λεπτά του ευρώ), ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, οι τιμές καταγράφουν μείωση 4 λεπτών.
 
Ως προς την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο του 2014 η παραχθείσα ποσότητα έπεσε κατά 3.000 τόνους από τους 46 στους 43 χιλιάδες τόνους.

Μπροστά σε έναν νέο κύκλο µε µειώσεις στις τιµές του αγελαδινού γάλακτος φαίνεται ότι βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, µε συνέπεια να προβληµατίζονται για το µέλλον και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ναρκοθετηθεί η βιωσιµότητα των εκτροφών τους.

Πρώτη η ΦΑΓΕ, ανακοίνωσε τον προηγούµενο Νοέµβριο ότι µειώνει το τιµολόγιό της 1 λεπτό του ευρώ, ανά κιλό γάλακτος. Η εν λόγω γαλακτοβιοµηχανία, βάσει των διαθέσιµων πληροφοριών, πληρώνει την πρώτη ύλη µε τιµές περίπου όσο και οι µέσες της χώρας (τιµή ΕΛΟΓΑΚ γύρω στα 43 λεπτά το κιλό) και εξοφλεί σε 35 ηµέρες.

Στη συνέχεια, η ∆έλτα, µείωσε το ∆εκέµβριο τις τιµές κατά περίπου µισό λεπτό το κιλό (σ. σ. η µείωση µπορεί να πλησιάσει και το 0,80 του λεπτού ή να υποχωρήσει στο 0,30 του λεπτού), ανάλογα µε τις ποσότητες και την ποιότητα γάλακτος που παραδίδει ο παραγωγός. Παρά την απόφασή της αυτή, ωστόσο, η ∆έλτα εξακολουθεί να έχει µέση τιµή υψηλότερη κατά 1 – 1,5 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε το επίπεδο του ΕΛΟΓΑΚ και εξοφλεί σε 45 ηµέρες από την τιµολόγηση.
Το παράδειγµα των δύο µεγάλων του κλάδου, φέρεται να ακολούθησε κι η βορειοελλαδική Κορυφή, η οποία προσφάτως λέγεται ότι έκοψε από τους παραγωγούς το 1 λεπτό που τους είχε δώσει στο τέλος του φθινοπώρου ως αύξηση. 

Η Μεβγάλ λόγω των προβληµάτων ρευστότητας που αντιµετωπίζει και των καθυστερήσεων στην εξόφληση των παραγωγών, δεν σκέφτεται (και ούτε θα ήταν σώφρον) να µειώσει τις τιµές της, που κινούνται περίπου 2-2,5 λεπτά του ευρώ άνω της µέσης τιµής του ΕΛΟΓΑΚ, ενώ ο Όλυµπος που εφαρµόζει ένα µεικτό σύστηµα εξόφλησης (σ.σ. 70% της µετρητοίς και 30% µε δίµηνη επιταγή), σταδιακά βελτιώνει τη σχέση (σ.σ. ανέβασε στο 80% το µετρητό και πληρώνει σε 25 ηµέρες) και κρατά τις τιµές κατά τι πάνω από το µέσο επίπεδο της χώρας. Οι Ολλανδοί της Friesland, τέλος, αξιοποιώντας το γεγονός ότι πληρώνουν σε 9 µέρες από το κλείσιµο του µήνα, έχουν ως οδηγό τις τιµές του ΕΛΟΓΑΚ.

Επίσηµη αιτιολογία από την πλευρά των βιοµηχανιών που προχώρησαν στο – έστω και οριακό- «κούρεµα» στην τιµή του γάλακτος, δεν υπήρξε προς τους παραγωγούς, αλλά συγκλίνουσες εκτιµήσεις παραγόντων της αγοράς, αναφέρουν ως πιθανή αιτία για την εξέλιξη αυτή, τα απόνερα από τη διαµάχη της ∆ύσης µε τη Ρωσία.

Τα αντίµετρα του Κρεµλίνου όπως επισηµαίνεται, έχουν δηµιουργήσει πλεόνασµα παραγωγής σε γάλα και γαλακτοκοµικά στις χώρες της Βόρειας, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αδυνατώντας να τα διοχετεύσουν στη ρωσική αγορά, τα «σπρώχνουν» εντός ΕΕ σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές. 
Στο µεταξύ, θέµα νέας επέκτασης στη διάρκεια του γάλακτος ανοίγει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί µε δηλώσεις του στις οποίες συστήνει στην Ελλάδα να ακολουθήσει τις «οδηγίες» του ΟΟΣΑ προκειµένου να πέσουν οι τιµές στο ράφι. 

Εμπόδιο στην ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας αποτελεί το υψηλό λειτουργικό κόστος των παραγωγικών µονάδων, καθιστώντας επισφαλή την επιβίωσή τους.