εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Λετονική Προεδρία: Προτεραιότητες – Ρωσικό Εμπάργκο

0 comments

 

Οι προτεραιότητες της Λετονικής προεδρίας για τον αγροτικό τομέα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου, ενώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH) συζητήθηκε το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ.
 
 
 
 
Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 
 
Ο υπουργός Γεωργίας της Λετονίας Jānis Dūklavs παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τον αγροτικό τομέα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, στις 21 και 22 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ευρωκοινοβουλίου.
 
Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για να συζητηθεί το σχέδιο προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015, που συνιστά στους συν-νομοθέτες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νομοθεσία της βιολογικής γεωργίας μέσα σε 6 μήνες και να θέσουν σε αναμονή την πρόταση για τα νέα καθεστώτα διανομής γάλακτος και οπωροκηπευτικών στα σχολεία, προκειμένου να επαναξιολογηθούν.
 
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
 
Τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH), στις Βρυξέλλες, στην οποία προήδρευσε για πρώτη φορά ο Υπουργός Γεωργίας της Λετονίας κ. Jānis Dūklavs. Ο Λετονός Υπουργός επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας της Λετονίας αποτελούν η απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ρώσικου εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. 
 
Συνολική προσέγγιση του προβλήματος ώστε να λυθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο Λετονός υπουργός Γεωργίας, τονίζοντας ότι «η ρωσική απαγόρευση πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ στο σύνολό της και ότι μια διαφοροποιημένη προσέγγιση των κρατών μελών είναι απαράδεκτη».
 
Ο κ. Dūklavs τόνισε μετά τη συνεδρίαση ότι «θα πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε το Συμβούλιο να μπορέσει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Επιτροπή για τα θέματα που πρέπει ακόμη να απλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς». 

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην αγορά και τα μέτρα που θεσπίστηκαν μέχρι στιγμής από την Επιτροπή για την ενίσχυση των παραγωγών οπωροκηπευτικών, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πολλά κράτη μέλη ζήτησαν την ενίσχυση των μέτρων στήριξης των παραγωγών που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο, οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ανέβαλαν την απόφαση για τυχόν ανάληψη επιπλέον μέτρων ανακούφισης των παραγωγών για την επόμενη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. 

Μια σειρά κράτη μέλη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι επαρκή για να μετριάσουν τις συνέπειες της ρώσικης απαγόρευσης στο εισόδημα των Ευρωπαίων παραγωγών. Ορισμένα κράτη μέλη υπογράμμισαν επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο τομέας του χοιρινού κρέατος, για τον οποίο ακόμη η ΕΕ δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της αγοράς.